Ladut ja rinteet kutsuvat suksille

Viikonvaihteessa avautuu moni Etelä-Suomen laskettelukeskus. Myös latuja on saatu hiihtokuntoon jo koko Hämeessä. Lumitykit laulavat vuorokauden ympäri esimerkiksi Ahveniston moottoriradalla Hämeenlinnassa, kiitos vapaaehtoisten.

Kuva: YLE

Kalpalinna eli Calpis Cross Center Janakkalan Turengissa avaa kautensa lauantaina. Ensimmäisenä avautuu keskivaikea Hugonrinne. Toimitusjohtaja Jarmo Kalpalan mukaan tällä kylmemmällä pohjoisrinteellä lumi säilyy, vaikka ennen joulua sataisi vielä vettäkin.

- Toivotaan samanlaista kautta kuin oli edellinen eli viime talvi, sehän oli hieno talvi pitkästä aikaa.

Tällä kaudella vuokraamossa on uutuutena pro-luokan välineitä ja lumilautailijoita varten hyppyrit on raivattu hienoon kuntoon, kehuu Kalpala.

Pälkäneen Sappeessa päärinne ja alkeisrinne avataan niin ikään lauantaina. Sääolot ovat sallineet tehokkaan lumetuksen, joka Sappeessa alkoi jo viime viikon keskiviikkona. Ennusteiden mukaan sama meno jatkuu ainakin koko ensi viikon eli uudistettu lumetusjärjestelmä laulaa lähes tauotta.

Kolmas kauden avaaja on Hyvinkään Sveitsin hiihtokeskus, jonka pieni perherinne aukeaa lauantaina. Lumitykit on jo siirretty ison turistirinteen puolelle tupruttamaan lunta yötä päivää.

Lahden kupeessa Messilän lumikeskuksessa otetaan varaslähtö ja avataan jo perjantaina kello 15 kaksi rinnettä ja 40 latukilometriä odottaa hiihtäjiä.

Lumitykkejä valvotaan vapaaehtoisvoimin

Laduille lähtijää hemmotellaan Hämeenlinnassa keskiviikkona avautuneella Ahveniston kilometrin varikkolenkillä. Lumen levitystä jatketaan muuallekin radalle ja viikonlopuksi lupeissa on saada koko moottoriradan kolmen kilometrin lenkki kuntoon. Valot ovat päällä iltakymmeneen saakka.

Ympärivuorokautisen lumetuksen mahdollistavat osaltaan vapaaehtoiset, kuten hattulalainen Pirjo Kinnunen Hämeenlinnan Kennelkerhosta.

- Meidän vuoro on 16:sta aamuseitsemään, kun kunnan miehet ovat nukkumassa, nauraa Kinnunen.

- Täällä monet käyvät ensin valvontavuorollaan hiihtolenkillä, sitten suihkussa ja sitten oleilevat lämpimässä kopissa ja pitävät kirjanpitoa keleistä, lumimääristä ja pakkasesta.

Ulkoliikunta-aluemestari Jouko Kuvaja Hämeenlinnan kaupungilta kiittelee vapaaehtoisten panosta.

- Tämä tykkilumetus ja latujen aikainen avaaminen ei olisi muuten edes mahdollista, kyllä seurojen panos on ihan oleellinen, sanoo Kuvaja.

Aulangon valaistu 4,3 kilometrin latu on pohjattu vapaalle tyylille auki. Aulangon pitemmällä valaistulla lenkillä on metsätyöt käynnissä, eikä latua voi vielä pohjata. Yhdyslatu Saarenpäänkadulta 4,3 kilometrin reitille tampataan kuntoon viikonlopuksi.

Lammilla on tehty myös tykkilunta ja lisäksi lunta on satanut sen verran, että Konnarilla on viisi kilometriä valaistua latua valmiina. Valot palavat illalla puoli kymmeneen asti.

Lounais-Hämeessä lumi vähissä

Riihimäellä parhaassa kunnossa ovat Riutan tykkilumilatu ja varuskunnan kuntorata, kertoo liikuntapaikkarakennusmestari Pentti Ojala.

- Luisteluhiihto ja perinteinenkin sujuvat varuskunnan kuntoradalla. Vahteriston lenkki on tampattu ja on siellä vähän uraakin, mutta se on aika huonossa kunnossa vielä. Riutan yhdysreitti ja kuntoreitti on tampattu, mutta siellä on hiekkaa paikoin näkyvissä tuulen takia.

- Tykkilumilatu on aikataulussaan, viikonloppuna saadaan valmiiksi noin 600 metriä, mutta muualle ei olla yleensä päästy ollenkaan tähän aikaan, kertoo Ojala.

Forssan nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtasen mukaan parasta aikaa kunnostetaan Kaikulan pururataa, joka pyritään saamaan luisteltavaan kuntoon viikonlopuksi.

- Tänään siellä lumetetaan miesvoimin ja tampataan vielä, uria ei saada valmiiksi. Paavolasta yli puolet on vielä ilman lunta. Meillä on tullut kohtuullisen vähän lunta vielä muuhun Etelä-Suomeen verrattuna, harmittelee Virtanen.