Hyppää sisältöön

Skansen houkuttelee joulumarkkinoille pipareilla ja läskipannukakuilla

Tukholman perinteikäs Skansenin ulkoilmamuseo on ensi kertaa avoinna myös jouluaattona. Päätös johtuu ulkomaisten talvimatkailijoiden lisääntyneestä määrästä. Sitä ennen Skansenilla kuitenkin järjestetään yksi vuoden päätapahtumista, joulumarkkinat.

Kuva: Marie Andersson / Skansen

Skansenin joulumarkkinat on järjestetty joulunalusviikonloppuisin vuodesta 1903 alkaen. Monelle tukholmalaisperheelle ne ovat jo sukupolvien ajan kestänyt perinne.

Suurin osa vieraista tuleekin Tukholmasta ja sen ympäristöstä, kertoo markkinajärjestelyihin pitkään osallistunut Chris Berge.

Viime vuonna joulumarkkinoilla kävi yli 90 000 ihmistä. Saman verran väkeä odotetaan tänäkin vuonna, jos sää suosii. Paras sää on luminen, ja tärkeintä taitaa olla ruoka, summaa Berge.

- Viime vuonna tein aamuisin keittiössä pienen lumitanssin. Tänä vuonna en ole uskaltanut, sillä lunta tuli vähän liikaa, Berge vitsailee.

Skansenin torilla seisoo vieri vieressä ruokakojuja. Niiden luukuista myydään joulumarkkinaväelle piparkakkuja, puuroa ja Helsinglandin perinteisiä läskipannukakkuja. Ruoan lisäksi Skansenin markkinaväki tietää vaatia joulutulia, piiritanssia ja perinnekäsitöitä.

Skansen vahtii tarkasti tuotteiden aitoutta.

- Jos joku haluaa tuotteensa markkinoille, hänen pitää lähettää siitä etukäteen valokuva ja selostus. Valtaosan tavaroista myyjät tekevät itse, Chris Berge kertoo.

Myyjät ja ulkoilmamuseon taloissa perinteisiä taitoja esittelevät käsityöläiset ovat lisäksi pukeutuneet menneiden aikojen asuihin. Skansenin puvustamolle se tietää 400 perinneasun muokkaamista kantajiensa kokoisiksi.

Joulupukista näkyy vain jälkiä

Skansenin ensimmäisillä joulumarkkinoilla 107 vuotta sitten myydyt tavarat valmistettiin paikan päällä. Tuosta perinteestä on jäljellä enää Skansenin joulusinappi. Uudistukset ovat tervetulleita, eikä kaiken tarvitse olla oljesta tai puusta, mutta Skansenin henki pitää säilyttää, Chris Berge sanoo.

- Esimerkiksi nykyaikaista amerikkalaista joulupukkia Skansenilta on turha hakea. Tarkkaavainen voi kuitenkin löytää taloista pukin jättämiä jälkiä.

Joulumarkkinat järjestettiin alkujaan vain sunnuntaisin. Silloin ruuhka yltyi välillä liian suureksi, Berge kertoo. Nykyisin markkinat ovat sekä lauantaina että sunnuntaina adventin kaikkina viikonloppuina.

Markkinoiden jälkeen Skansen on aiemmin vetänyt henkeä jouluaaton verran. Tänä vuonna Skansen on kuitenkin ensimmäistä kertaa auki vuoden kaikkina päivinä, myös jouluaattona. Tarjolla on pientä ohjelmaa, joulumusiikkia ja kahvittelua.

- Eteläeurooppalaisia turisteja on kummastuttanut se, että Tukholma hiljenee jouluksi jo aattona. Hehän viettävät joulua vain joulupäivänä. Ja voihan olla, että myös lähellä asuvat tukholmalaiset piipahtavat aattona aistimassa joulutunnelmaa, Chris Berge arvelee.