Seksivalistus katosi populaarikulttuurista

Turvaseksiä ei tunneta nykyviihteessä. Vielä 1990-luvulla turvaseksin puolesta kampanjoitiin näkyvästi televisiossa, elokuvissa ja musiikkimaailmassa. Nyt kondomit on siivottu pois silmistä ja seksistä on tullut pelkkää viihdettä.

kulttuuri
Kristen Stewart ja Robert Pattinson elokuvassa Twilight - Epäilys.
Kristen Stewart ja Robert Pattinson elokuvassa Twilight - Epäilys.Kimberley French / Summit Entertainment

1990-luvulla nuorten hittisarja Beverly Hills 90210 käsitteli turvaseksiä ja ehkäisyvälineiden käyttöä lähes jokaisessa jaksossa. Melkein kaikissa nuortensarjoissa oli myös HIV:iin sairastunut hahmo, ja supersuositut bändit kuten Guns N` Roses esiintyivät AIDS-tukikonserteissa.

Nykypäivänä 90-luvun pedagoginen hanke on unohdettu lähes täysin, sanoo populaarikulttuuria tutkinut Jyväskylän yliopiston professori Susanna Paasonen. Turvaseksistä puhutaan ainoastaan koulujen seksivalistustunnilla.

- Jos katsoo nykytilastoja, niin HIV:n lisäksi leviävät kaikenlaiset muutkin sukupuolitaudit. Tämä tuntuu hirveän yllättävältä 90-luvun taustaa vasten, jolloin teema oli näkyvä ja siitä oikeasti keskusteltiin, Paasonen sanoo.

Vaikka turvaseksistä ei meuhkata, seksi on silti läsnä lähes kaikkialla. Helsingin Kampin ostoskeskuksessa haastatellut nuoret kertoivat seuraavansa muun muassa Täydellisiä naisia, Salattuja elämiä ja Big Brotheria. Nuoret eivät muista kohdanneensa missään sarjassa seksivalistusta.

Twilight painottaa pidättyväisyyttä

Yhdysvaltalaisesta populaarikulttuurista leviää maailmalle myös pidättyväisyyden sanoma. Esimerkiksi huippusuositut Twilight-kirjat ja -elokuvat edustavat yhdysvaltalaista kristillistä kulttuuria, joka korostaa pidättyväisyyttä.

Kampissa haastateltavat 15-vuotiaat tytöt sanovat, ettei Twilight kiinnosta. Heidän mielestään se on lapsille suunnattu.

- Kaikki 11-12 -vuotiaat katsoo niitä ja kuolaa Edward Cullenia. Leffat on tarkoitettu sen ikäisille, joita seksi ei vielä kiinnosta.

Susanna Paasosen mukaan suurin syy turvaseksin katoamiseen on se, että ehkäisyvälineet eivät ole kaupallisesti seksikästä.

- Yhteistyö kondomifirmojen kanssa ei ole kaikkein myyvintä ja seksikkäintä osaa seksistä. Lisäksi valtavirran seksuaalisiin kuvauksiin kuuluu enemmänkin vihjailu kuin suora puhe seksistä.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Jenni-Maarit Koponen