1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän duuma: Stalin määräsi Katynin joukkomurhan

Venäjän parlamentin alahuone duuma on hyväksynyt julkilausuman, joka tunnustaa, että neuvostojohtaja Josif Stalin määräsi Katynin joukkosurman toisen maailmansodan aikana.

Ulkomaat
Asiakirja, jossa Stalinin allekirjoitus
Jo aiemmin Puolan hallitus on julkaissut esimerkiksi asiakirjan, jossa Stalin puoltaa allekirjoituksellaan ehdotusta puolalaisupseerien surmaamisesta.Venäjän sosiopoliittisen historian valtionarkisto (RGASPI)

Julkilausuman mukaan vuosia salassa pidetyt ja nyttemmin julkistetut arkistot eivät osoita ainoastaan Katynin tragedian laajuutta, vaan myös sen, että Katynin rikos tehtiin Stalinin ja muiden neuvostojohtajien määräyksestä.

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu NKVD teloitti vuonna 1940 noin 22 000 puolalaista upseeria Katynin metsässä Länsi-Venäjällä ja useissa muissa paikoissa. Neuvostoliitto väitti pitkään, että puolalaisten joukkomurhat olisivat natsi-Saksan joukkojen töitä.

Neuvostoliiton syyllisyyden tunnusti vasta neuvostojohtaja Mihail Gorbatshov hieman ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1990. Viime keväänä presidentti Dmitri Medvedev määräsi valtionarkiston julkaisemaan laajalle yleisölle asiakirjoja Katynin joukkomurhasta. Asiakirjat olivat olleet aiemminkin tutkijoiden nähtävillä.

Puola on kiitellyt julkilausumaa. Pääministeri Donald Tuskin mukaan kyseessä on tärkeä poliittinen askel. Hän tähdensi kuitenkin, että tämä on vasta alkua Venäjän ja Puolan välisten suhteiden kohentamisessa.

Duuman tuoreen julkilausuman arvioidaan olevan osa Venäjän pyrkimyksiä irtautua Neuvostoliiton perinnöstä. Duuman ulkoasiainkomitean johtaja Konstantin Kosatshev kutsuu julkilausumaa historiallisesti merkittäväksi.

Katynin joukkosurma on hiertänyt pitkään Venäjän ja Puolan välejä. Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin on määrä vierailla Puolassa ensi kuun alussa.

Lähteet: AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi