1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiihtoputket

Pyhtään hiihtoputki valmiiksi parissa vuodessa

Suunnitelmat hiihtoputken ja päivähotellin rakentamiseksi Pyhtäälle alkavat tarkentua. Liikuntakeskus aiotaan avata 12.12.2012 kello 12:12.

Kuva: YLE

Yrittäjä Anne Metsola aikoo rakennuttaa reilussa kahdessa vuodessa hiihtoputken omistamilleen maille Pyhtäälle. Osakeyhtiö perustetaan lähiaikoina.

Kahden kilometrin mittainen putki on määrä rakentaa Heinlahden alueelle, jossa se saataisiin yhdistettyä Kotkan ja Pyhtään latuverkostoihin. Metsola on kaavaillut putkea ympärivuotiseen käyttöön.

- Talviliikunta on jäänyt unholaan. Tämä auttaa myös lumettomiin talviin. Sitä mietitään vielä, onko hiihtäjiä sitten kesällä tarpeeksi, Metsola pohtii.

Lumi ja jää pidettäisiin kesäisin hengissä koneiden avulla. Ympyrämuotoisen hiihtoputken keskelle on suunnitteilla jääkenttä kuntoluistelijoille. Kenttää voitaisiin Metsolan mukaan muunnella kesäisin esimerkiksi messutilaksi.

Liikunnallinen pysähdyspaikka

Liikuntakeskukseen tulee myös lumilautailurata, pieni kylpylä ja luomuravintola. Minikylpylään tulee erilaisia paljuja ja sauna. Majoitusta keskukseen ei ole tulossa.

- Siitä tulee liikunnallinen pysähdyspaikka. Mietimme, että E18-tielle pitää saada pysäyttäjä ja saimmekin liittymän Mokran kohdalle.

Metsola odottaa liikenteen vilkastuvan alueella E18-tien valmistuttua. Myös Pyhtään kunta pitää hiihtoputkea suurena valttina alueen matkailulle.

- Kassavirta tulee turisteilta. Emme tietenkään unohda paikallisia urheiluseuroja, nuoria ja koululaisia, Metsola sanoo.

E18-tien Koskenkylä-Kotka -osuuden tietyöt on tarkoitus käynnistää ensi vuonna. Rakentaminen kestää 3-4 vuotta.

Huipulta katse Suursaareen

Suomessa on tällä hetkellä kuusi hiihtoputkea, joista lähin sijaitsee Helsingissä. Pyhtään putkesta ainutlaatuisen tekee putkeen vaihteleva maasto, jossa olisi myös korkeuseroja.

- Korkeutta on haettu tarkoituksella. Ylhäältä terassilta voisi nähdä vaikka Suursaaren kiikareille, Metsola kaavailee.

Pyhtään hiihtoputken rakennustyöt alkavat todennäköisesti ensi keväänä. Hankkeen alustava kustannusarvio on useita miljoonia euroja.

Hankkeen yhteistyökumppanina on muun muassa Suomen hiihtoliitto, jonka tavoitteena on koko maan kattava, noin kymmenen hiihtoputken verkosto.