Putinin säätiöltä lahja venäjän kielen opiskelun lisäämiseksi Itä-Suomessa

Venäjän pääministeri Vladimir Putinin perustama säätiö on lahjoittanut joensuulaiselle koululle venäjän kieliluokan. Venäjän kielen ja kulttuurin tuntemusta edistävä luokka on toinen Russkij Mir -säätiön ulkomaille perustama kieliluokka. Venäjällä elää vahva pelko venäjän kielen asemasta.

Kuva: YLE / Mari Itkonen

Uusimmalla opetusteknologialla varusteltu kieliluokka perustettiin Joensuussa suomalais-venäläisen Itä-Suomen koulun tiloihin. Luokkaa on tarkoitus käyttää useammankin eri koulun venäjän kielen tuntien pitopaikkana. Lisäksi luokassa voidaan järjestää venäjän kielen opettajien koulutustilaisuuksia sekä Venäjään liittyviä seminaareja.

Koululaiset toivovat opetusteknologian syventävän kieliopintoja.

- Meillä on aika paljon venäjän tunneilla sellaista, että luetaan suoraan kirjasta ja kerrataan sanoja tai kielioppia. Tässä luokassa pääsee varmasti näyttämään enemmän omaa venäjän kielen taitoa, kun esimerkiksi älytaululle voi kirjoittaa tietokoneen kautta, arvioi luokkaan ennen avajaisia tutustunut 7. luokkalainen Jasmin Martikainen Itä-Suomen koulusta.

Pääministeriä kiittäminen

Russkij Mir-säätiön lahjoituksen taustalla on painava huoli venäjän kielen asemasta maailmalla. Naapurissa onkin kuunneltu tarkalla korvalla itäisessä Suomessa käytyä keskustelua peruskoulun toisesta pakollisesta kielestä.

- Yksi sysäys siihen, että tämä luokka saatiin tänne Joensuuhun on pääministeri Mari Kiviniemen lausahdus, jonka mukaan koulujen ruotsi-venäjä -suhdetta tulisi muuttaa täällä Itä-Suomessa. Tämä ehkä kuvastaa sitä, että Venäjällä seurataan todella tarkasti tällä hetkellä mitä muualla maailmassa tapahtuu, toteaa Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun johtava rehtori Petri Kyyrä.

Venäläiset toivovat selkeää lisäystä suomalaisten intoon opiskella venäjää. Opiskelijamäärät tulisi säätiöläisten mielestä moninkertaistaa.

- Määrä ei ole suinkaan riittävä. Uskoisin kuitenkin, että maiden välisten suhteiden kehittyessä esimerkiksi kulttuurin ja talouden saralla venäjän kielen kiinnostus kasvaa ja samalla myös suomea opiskelevien määrä kasvaa Venäjällä, toivoo Russkij Mir-säätiön Pietarin yksikön johtaja Oleg Mukowski.