Helsingin Ylioppilastalot täyttävät pyöreitä vuosia

Vanha ja Uusi ylioppilastalo täyttävät perjantaina molemmat pyöreitä vuosia. Satavuotias Uusi ylioppilastalo toimii edelleen osakuntakäytössä.140-vuotias Vanha toimi 1980-luvulla paitsi suosittuna kuppilana, myös mm. Lapinlahden linnut -ryhmän kotipesänä.

Kuva: YLE/ Juha Kivioja

Vanha ja Uusi ylioppilastalo ovat vuosikymmeniä toimineet opiskelijoiden kokoontumis-, tapaamis- ja juhlapaikkoina. Vanha rakennettiin tsaari Aleksanteri toisen luvalla ja vihittiin käyttöön tasan 140 vuotta sitten. Uutta taloa tarvittiin jo 40 vuotta myöhemmin, kun ylioppilaiden määrä kasvoi.

Vanhalla järjestetään perjantaina merkkivuoden juhlat. Lauantaina ylioppilaat juhlivat 100-vuotiasta Uutta ylioppilastaloa kaikissa kerroksissa, kertoo HYY:n hallituksen puheenjohtaja Katri Korolainen-Virkajärvi.

– Kyllä meillä on hyvin elävä juhlakulttuuri edelleen näissä taloissa ja erityisesti Uusi ylioppilastalo näyttää paikkaansa monille juhlille. Useissa kerroksissa juhlitaan ihan joka viikonloppu.

– Uusi on pysynyt enemmän opiskelijoiden talona. Tätä kautta ollaan katsottu, että voidaan myös rahoittaa tätä toimintaa, että Vanhaa voivat käyttää muutkin kuin opiskelijat.

Vanhan ovi aukeaa enää vain tilauksesta

Vanhalla järjestetään nykyään vajaat 250 tapahtumaa vuodessa. Ennen Vanhan kuppilana toiminut tila on tilausravintolana. 80-luvulla taloa pitivät kotipesänään mm. Lapinlahden linnut. Lintujen Tapio Liinoja kaipaa poikkitaiteellista henkeä taloon takaisin.

– Silloin ei nähty ehdottomasti, että tämän talon tai näiden talojen pitäisi tuottaa voittoa. Minun mielestäni se ei ole suuntana kauhean toivottava.

– Lintujen ensimmäisessä showssa, joka oli -83, stage ulottui tuonne salin puoliväliin sellaisena pitkänä laiturina tavallaan. Pääosa keikasta oli yleisön keskellä. Ja yleisöä oli aika runsaasti ja se oli palkitsevaa, Liinoja muistelee.

Lapinlahden lintujen ohella 1980-luvulla Vanhalla pyörivät, treenasivat ja esiintyivät myös muun muassa Sielun Veljet. Aika oli kulttuurille hyvin otollinen. Kuppilan puolella monet tunnetut taiteilijat olivat tuttu näky, mm. muusikko Topi Sorsakoski ja edesmennyt Hurriganes-kitaristi Albert Järvinen. Lapinlahden linnut esiintyivät sekä kuppilassa että salin puolella useita kertoja vuodessa, Liinoja kertoo.

– Tuolta keskeltä (juhlasalin) katosta roikkui valtava, bambusta tai mistä puusta tehty fogeli, tää Lintujen symboli. Ja se roikkui siellä muutamia viikkoja sen jälkeenkin, mutta sitten se jouduttiin hävittämään kyllä.

Vahan nykyinen hiljaiselo kaipaa piristystä

Vanhan oven ripa ei enää aukea kaupunkilaiselle milloin vain, ainoastaan tilauksesta. Toisaalta keskustan klubitilanne on vanhan kuppilan kulta-ajoista 1970- ja 80-luvuilta muuttunut. Kilpailu on koventunut ja nyt Vanhan ylioppilastalon ympärillä on useita pienempiä menomestoja. Liinoja näkisi kuitenkin mieluusti Vanhan toiminnan piristymisen.

– Minä en panisi pahitteeksi ollenkaan, että tämä vanha Vanhan kuppila palautettaisiin uuteen uskoon. Se voisi olla tuottoisaa, mutta minun mielestäni se liittyisi myös tämän koko ylioppilastalon uudelleenarviointiin. Se voisi olla talo, jossa voisi tapahtua kulturellisti vähän oivaltavampaa juttua, joka olisi antoisaa myös opiskelijoille.