Ruotsin punavihreä puolueblokki purkautui

Ruotsin ympäristöpuolue ei enää tee säännönmukaista yhteistyötä sosiaalidemokraattien ja vasemmistopuolueen kanssa valtiopäivillä. Ympäristöpuolueen valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Mikaela Valtersson kertoo päätöksestä Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

Ulkomaat

Ympäristöpuolue, sosiaalidemokraatit ja vasemmistopuolue muodostivat syyskuun vaaleissa punavihreän opposition, joka teki läheistä yhteistyötä.

Tappiollisten vaalien jälkeen puolueet kertoivat pitävänsä yhteistyössä taukoa. Nyt Valtersson kertoo erkanemisen olevan pysyvä.

Ympäristöpuolueessa tehdyn vaalitulosanalyysin mukaan punavihreiden sanoma oli epäselvä ja hajanainen. Eri puolueiden kantoja ei kyetty yhdistämään selkeäksi linjaksi, Valtersson perustelee. Ympäristöpuolue teki vaalien alla vastentahtoisia kompromisseja varsinkin sosiaalidemokraattien suuntaan.

Silti Valtersson arvelee, että vaalien tulos olisi ollut parempi, jos oppisitioblokin olisivat muodostaneet ympäristöpuolue ja sosiaalidemokraatit yhdessä, ilman vasemmistopuoluetta.

Jatkossa ympäristöpuolue aikoo valita kumppaninsa asiaperusteisesti. Puolue voi tehdä yhteistyötä hallituksen kanssa. Valtersson uskoo kuitenkin, että punavihreät oppositiopuolueet voivat edelleenkin tehdä yhteisiä vastalauseita hallituksen lausuntoihin.

Mikaela Valtersson on mainittu vahvana ehdokkaana ympäristöpuolueen seuraavana naispuolisena puheenjohtajana Maria Wetterstrandin jälkeen. Valtersson ei ole vielä ilmoittanut, onko hän ehdolla tehtävään.

Lähteet: YLE Uutiset