1. yle.fi
  2. Uutiset

Uhriluku kasvaa Rion slummeissa

Brasilian faveloissa eli slummeissa jengien ja armeijan välisissä yhteenotoissa on kuollut jo 46 ihmistä kuudessa päivässä. Hallitus kutsuu kovia otteitaan rauhan turvaamiseksi.

Ulkomaat
Sotilaat tähtäävät jengliäsiä aseillaan.
MARCELO SAYAO / EPA

Sadat sotilaat ja tankit tunkeutuivat perjantaina Rio de Janeirossa yhä uusiin slummeihin, kertoo uutistoimisto Reuters.

Alemaon favelan iskussa ainakin kolme ihmistä kuoli ja kymmenen loukkaantui. Loukkaantuneiden joukossa on myös Reutersin kuvaaja, joka sai luodin olkapäähänsä.

Rion slummien veristen taisteluiden ei uskota olevan vielä ohi, ja uhriluvun uskotaan vielä nousevan. Huumejengien jäsenet ovat vastanneet armeijan ja poliisin iskuihin uhmakkaasti.

Brasilian puolustusministeri Nelson Jobim puolusti perjantaina poikkeuksellisen kovia keinoja ja armeijan hyödyntämistä faveloiden levottomuuksien taltuttamisessa.

- Yhteenotto on tarpeellinen, jotta voimme turvata rauhan, Jobim sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hallitus on ilmaissut pyrkivänsä puhdistamaan slummialueet jengeistä vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen ja kaksi vuotta myöhemmin järjestettävien olympialaisten vuoksi. Rion asukkaista arviolta kolmannes asuu faveloissa, joita kutsutaan länsimaissa usein slummeiksi.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi