Hyppää sisältöön

Koulupoika löysi Suomelle uuden lintulajin

12-vuotias asikkalalainen koulupoika on bongannut Suomelle uuden lintulajin. BirdLife Suomi -yhdistyksen mukaan Tuomas Meriläinen valokuvasi torstaina kotipihallaan oudonnäköisen tikan, jonka asiantuntijat pystyivät kuvasta määrittelemään tammitikaksi ( Dendrocopos medius).

Tammitikka (Dendrocopos medius). Kuva: Pekka Komi

Lajia ei ole aiemmin havaittu Suomessa, vaikka joissakin vanhimmissa lintukirjoissa kummitteleekin sittemmin hylätty havainto 1940-luvulta.

Tuomas Meriläinen kertoo, että tikka kävi pikaisesti lintulaudalla jo toissa lauantaina. Silloin ruokavieraan henkilöllisyys ei vielä selvinnyt. Kun lintu torstaina iltapäivällä palasi ruokinnalle, nuori lintubongari lainasi äitinsä kameraa ja ehti ottaa linnusta muutaman kuvan.

Meriläinen on harrastanut lintuja pienestä pitäen ja tuntee tavallisimmat tikkalajit, mutta kuvan lintu ei ollut tuttu.

Havaintoja viidestä uudesta lintulajista

BirdLife Suomen rariteettikomitea on hyväksynyt tänä vuonna Suomelle uutena lajina toukokuussa Mynämäeltä Virolahdelle matkanneen munkkikorppikotkan.

Käsittelemättä ovat vielä havainnot amerikantaivaanvuohesta Laukaassa, nokitaskusta Kristiinankaupungissa ja tundrakuikasta Järvenpäässä. Mikäli nämä ja tuore havainto tammitikasta hyväksytään, maassamme on havaittu tänä vuonna peräti viisi uutta lajia. Lisäysten jälkeen luonnonvaraisten lajien yhteismäärä nousisi 465:een.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkistaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut Suomeen.