Hyppää sisältöön

Tehyn työtaistelu ei ole nostanut hoitajien palkkoja odotetusti

Tehyn taannoinen työtaistelu on tuomassa hoitajille odotettua pienemmät palkankorotukset. Tehyn laskelmat lupasivat hoitajille 22 - 28 prosentin korotukset. Nelivuotinen sopimus on kuitenkin nostamassa hoitajien ansioita selvästi vähemmän. Syynä ovat muun muassa ennakoitua pienemmät yleiskorotukset.

Kuva: YLE

Tehyn työtaistelu-uhka päättyi kolmisen vuotta sitten tehyläisten riemukkaisiin voitonjuhliin. Sopimusta seurasi kuitenkin välitön kiista siitä, paljonko hoitajien palkat todella nousevat. Tehy uskoi sopimuksen merkitsevän 22 - 28 prosentin korotuksia. Työnantajapuoli toppuutteli tuoreeltaan palkankorotusten jäävän 16 prosentin tuntumaan.

Nyt kun sopimusta on jäljellä enää vuosi, on viesti hoitajakentän odotuksiin nähden tyly.

- Tehyn jäsenet ovat saaneet vuosina 2008 - 2010 noin 16 prosentin korotukset ja toukokuussa 2011 heille on tulossa vielä joko nolla, yksi tai kaksi prosenttia, sanoo tutkimuspäällikkö Margareta Heiskanen Kunnallisesta työmarkkinalaitoksesta.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ei tyrmää tilastoja, mutta sanoo katsovansa ennen sopimuskauden loppua omia tarkistuslaskelmiaan.

- Kolme vuotta sitten kun arvioimme tilannetta, niin me arvioimme myös, että parille vuodelle tulee yleiskorotuksia. Tältä vuodelta niitä ei saanut kukaan julkisella sektorilla ja ensi vuoden osalta ne ovat auki. Pystyn kommentoimaan prosentteja vasta sopimuskauden päätyttyä vuoden 2011 lopussa, jolloin tiedämme ylsimmekö arvioomme vai emme, hän toteaa.

Tehyssä ei olla lyömässä pyyhettä kehään vaan taistelu jatkuu. Hoitajakentässä puretaan pettymystä hallitukseen, sillä viime eduskuntavaalien alla oltiin kovasti huolissaan hoitajien palkoista.

- Tähän mennessä on sovittu, että vuoteen 2015 mennessä mies- ja naisvaltaisten alojen palkkaerot kaventuvat viidellä prosenttiyksiköllä, mutta sellaisia rahoja en ole nähnyt missään latin latia, Laitinen-Pesola sanoo.

Sopimus päättyy vuoden 2011 lopussa, mutta eduskuntavaaleja edeltävä aika on jälleen mielenkiintoinen Tehyn tapauksen kannalta.