1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Korut ja jalokivet

Miesten koruissa kimmeltävät jalokivet ja nahka

Miehillekin suunnitellaan nykyisin koruja, eikä nyt ole kyse niistä perinteisistä miehen koruista, eli solmioneulasta, kalvosimen napeista, sormuksista ja arvomerkeistä. Suunnittelijat kertovat, että mies ei käytä mitä tahansa helyjä, vaan miehen koru viestii aina kantajastaan.

Harri Syrjäsen suunnittelemassa miesten kaulakorussa on nahkaa, kultaa ja smaragdeja. Kaulakorulla voi korvata esimerkiksi kravatin. Kuva: Studio Töyrylä

Tosimies ei koreile eikä koristaudu – vaan saattapa nykyään näin tehdäkin. Vaihtoehdot koristautumiseen olivat aiemmin vähissä, mutta nykyään miehillekin suunnitellaan koruja.

- Varsinkin nuoret miehet haluavat koristautua. Miesten korut ovat pitkälti vielä kartoittamaton alue ja tulevaisuutta, kertoo Lahden muotoilu- ja taideinstituutissa työskentelevä korusuunnittelun opettaja Essi Sikanen.

Ihminen kertoo olemuksellaan monenlaisia asioita. Korutkin ovat osa tällaista viestintää. Miehen viesti on usein melko konkreettinen.

- Kyse voi olla esimerkiksi osaamisesta tai johonkin alakulttuuriin kuulumisesta. Mitä voimakkaamman viestin haluaa lähettää, sitä näkyvämpiä ovat viestin osat kuten korut, sanoo korumuotoilun lehtori Immo Lahtela.

Korujen merkitys on muuttunut

Vielä muutama vuosikymmen sitten korvakoru saattoi kertoa seksuaalisesta suuntautumisesta tai vaikka merimiehen ammatista. Samoin tatuointi oli tuolloin ehkä nykyistä enemmän viesti sosiaalisesta asemasta. Nämä perinteiset asetelmat alkoivat murtua 1960-luvulla, kun nuorisokulttuuri voimistui ja sai uusia muotoja.

Hippikulttuuri salli miesten käyttää koruja. Pikkuhiljaa miesten koristautumisesta on tullut yhä yleisempää.

- Sama suuntaus näkyy nykyään esimerkiksi rap-kulttuurissa, jossa suositaan isoja ja näyttäviä koruja. Ne kertovat tiettyyn alakulttuuriin kuulumisesta ja sosiaalisesta asemasta sekä ihmisen arvoista, sanoo Lahtela.

Osaksi valtakulttuuria

Uudet ja nykyaikaiset miesten korut eivät välttämättä viittaa alakulttuureihin tai ammatteihin.

- Hyvä esimerkki löytyy Kalevala-koruista. Miesten valikoima laajenee koko ajan, eivätkä korut liity tiettyyn ryhmään, muistuttaa Lahtela.

Uusien miesten korujen muotokieli eroaa naisten korujen muotokielestä. Maskuliinisuus näkyy väreissä ja materiaaleissa. Miesten korut ovat usein kookkaita ja muotokieli pelkistettyä, Essi Sikanen kertoo.

- Poikkeuksiakin on, eikä aina voi nimetä tiettyä piirrettä, joka erottaa miesten ja naisten korut toisistaan. Lisäksi on unisex-koruja, jotka sopivat molemmille sukupuolille, muistuttaa Lahtela.

Miesten korujen yleistymisestä kertoo korualan ammattilaisten mukaan sekin, että kun kännykkä on korvannut rannekellot, mieskin voi sujauttaa käteensä rannekorun.

Miehille tehdään omia rannekoruja, joissa materiaaleina voivat olla esimerkiksi nahka, metalli ja erilaiset jalokivet.