1. yle.fi
  2. Uutiset

Elämä vie ja haitari soi

Haitari on soinut Antti Luodon käsissä jo kuusikymmentä vuotta. Pitkälle uralle mahtuu lukematon määrä esiintymisiä, oppilaita ja 20 vuoden rupeama Ruotsissa. Ainoan oppituntinsa Antti sai aikoinaan Esa Pakariselta.

harmonikka
YLE / Tapani Ripatti

Antti Luoto aloitti hanuristin uransa vuonna 1950 soittamalla hanuria häissä.

- Olin silloin soittanut kolme kuukautta ja sitten pyydettiin säestämään häävalssia. Siihen aikaan tärkeimpiä esiintymispaikkoja olivat seurantalot, joita oli joka kylässä. Niihin kokoonnuttiin viettämään iltamia, muistelee Luoto.

Ohjelmisto oli sodanjälkeisessä Suomessa tarkoin säädelty.

- Siellä piti aina olla esimerkiksi näytelmä, joka toteutettiin paikallisin voimin, ja runonlausuntaa sekä illan tärkein ohjelma, joka oli puolitoista tuntia tanssia.

Seurojen taloilla tanssittiin pääasiassa hanurin säestyksellä - ei ollut välttämättä orkesteria tai edes laulusolistia.

Esa Pakarinen antoi oppitunnin

Elämänsä ainoan oppitunnin hanurin soitossa Luoto sai Esa Pakariselta.

- Tapasin hänet ensimmäisen kerran Kemijärvellä. Hän oli esiintymässä Reino Helismaan ja Masa Niemen kanssa, kertoo Luoto.

- Tärkein oppi oli kromaattinen asteikko, jonka avulla opin ymmärtämään käden oikean asennon ja sormituksien merkityksen. Tällä oppimäärällä kirjoitin hanurinsoiton oppikirjankin, naureskelee Luoto.

Ystävyys Esa Pakarisen kanssa kesti pitkään. Pakarinen vieraili Luodon luona tämän asuessa 70-luvulla Ruotsissa.

- Esa tuli sinne vierailulle. Kun Severi Suhonen laitettiin hanurilaukkuun, hän oli Esa, rauhallinen ja konstailematon kaveri, muistelee Luoto.

Kaksikymmentä Ruotsin vuotta

Vuonna 1970 Luoto lähti Ruotsiin, omien sanojensa mukaan siskolle kylään, mutta vierailu venähti.

- Ruotsi oli ystävällinen maa, joka otti minut hyvin vastaan. Päätin heti aluksi, että nyt on pakko opetella ruotsin kieli, joten kävin kursseilla, luin lehtiä ja kuuntelin radiota. Siinä vaiheessa, kun en enää huomannut, että suomenkielinen lähetys oli vaihtunut ruotsinkieliseen, ymmärsin oppineeni.

Palkka nousi pyytämällä työtodistusta.

- Jossain vaiheessa sitten opettelin ruotsiksi lauseen "haluaisin saada työtodistuksen". Työnantaja luuli, että haen toista paikkaa ja antoi palkankorotuksen. Tämä temppu tepsi kaksi kertaa, mutta ei enää myöhemmin, kertoo Luoto.

Hanuri pysyy mukana

Hanuri soi edelleen Luodon käsissä, vaikka ikää miehelle on kertynyt liki 80 vuotta.

- Annan edelleen oppitunteja, jos joku pyytää. Hanuri on Suomessa nykyään melko hyvässä asemassa, koska on yhdistyksiä ja harrastajia, Entti Luoto sanoo.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi