Ruotsin Östersundissa mahdollinen vesikriisi

Ruotsissa jopa useiden tuhansien ihmisten pelätään sairastuneen vatsatautiin Östersundissa Jämtlannissa. Taudin lähteeksi epäillään saastunutta juomavettä. Tartuntatautilääkäri Micael Widerström sanoi Radio Jämtlandille, että tartunnan on saanut karkeasti arvioiden 5-15 prosenttia väestöstä. Sairastuneiden määrä voi siten kohota jopa 9 000:een.

Ulkomaat

Widerströmin mukaan toistaiseksi on todettu noin 70 vatsatautitapausta, näistä suurin osa perjantai-iltana. Useita ilmoituksia on tullut myös lauantaina, joten tartuntojen määrä näyttää kasvavan, Widerström sanoi.

Sairastumisten epäillään johtuvan kryptosporidi-nimisen alkueläimen saastuttamasta kunnallisesta juomavedestä. Loista tavataan yleisesti kotieläimillä, etenkin naudoilla ja lampailla.

Tarkempaa taudinlähdettä varmistetaan edelleen, mutta Östersundin asukkaita on kehotettu varmuuden vuoksi keittämään juomavetensä uusien sairastumisten välttämiseksi.

Kryptosporidioosin oireena on yleensä raju ripuli, johon voi liittyä kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, vatsakramppeja ja pahoinvointia.

Lähteet: YLE Uutiset