Venäjä alkaa purkaa Stalinin diktatuurin perintöä

Venäjällä alkaa ensi vuoden alussa suurhanke, jossa Neuvostoliiton aikana tehdyt ihmisoikeusrikkomukset tuodaan päivänvaloon. De-stalinisoinnin nimellä kulkevan hankkeen johdossa on presidentti Dmitri Medvedev. Asiasta kertoo sanomalehti Vedomosti.

Ulkomaat
Generalissimus Josif Stalin 1878-1953
AP Graphics bank

De-stalinisoinnin olennaisin osa on Neuvostoliiton salaisten arkistojen avaaminen. Toistaiseksi salaisina pidetyt Neuvostoliiton-aikaiset oikeudenkäynnit julkistetaan, joten ihmiset voivat saada tietoa mm. omaistensa karkotuksista ja kuolemantuomioista diktatuurin aikana.

Hankkeen yhteydessä etsitään kadonneiden vankileirien jäänteitä ja pystytetään muistomerkkejä totalitaarisen hallinnon uhreille, lehti kertoo.

"Totalitaarisen hallinnon uhrien kansallista sovinto- ja ikuistamisohjelmaa" laatii presidentin ihmisoikeusneuvosto.

- Myös meidän on käytävä läpi menneisyytemme samalla tavoin kuin saksalaiset, espanjalaiset, portugalilaiset ja muut ovat tehneet, sanoo neuvoston puheenjohtaja Mihail Fedotov uutistoimisto TT:n mukaan.

Sovinto-ohjelmaan liittyen Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi eilen perjantaina julkilausuman, joka tunnustaa, että neuvostojohtaja Josif Stalin määräsi Katynin joukkosurman toisen maailmansodan aikana. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu NKVD teloitti vuonna 1940 noin 22 000 puolalaista upseeria Katynin metsässä Länsi-Venäjällä.

Duuman ratkaisu suututti Venäjän kommunisteja, mutta ilahdutti ihmisoikeusaktiiveja.

Suhtautuminen vuonna 1953 kuolleeseen Josif Staliniin on vaihdellut eri aikoina. 1960-luvulla Nikita Hrushtshev arvosteli Stalinin toimintaa, mutta 70-luvulla Leonid Breshnev nosti Stalinin arvostusta. Mihail Gorbatshov toi esiin Stalinin hirmutöitä, mutta Vladimir Putin on puolestaan tuonut esiin Stalinin ajan kansallisia saavutuksia.

Vedomosti-lehden mukaan presidentti Medvedev on nostanut de-stalinisoinnin hallintonsa keskeiseksi teemaksi. Tämä saattaa olla uusi piirre Medvedevin ja Putinin näkemyseroissa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset