Haitin presidentinvaaleista täydellinen rimanalitus

Lähes kaikki tärkeimmät ehdokkaat Haitin sunnuntaisissa vaaleisssa vaativat vaalien perumista. Yhteisessä lausunnossaan, joka luettiin riemuitsevalle väkijoukolle Port-au-Princessä ehdokkaat kehottivat ihmisiä kaduille osoittamaan mieltä vaalipetoksesta.

Ulkomaat
Mirlande Manigat pyrkii Haitin presidentiksi.
ANDRES MARTINEZ CASARES / EPA

Kaikkiaan 18:sta ehdokkaasta 12 on lausunnon takana. Heidän joukossaan on vaalien ennakkosuosikki Mirlande Manigat ja pop-laulaja Michel Martelly. He tuomitsevat lausunnossaan Haitin hallituksen ja väliaikaisen vaalilautakunnan yhteisen "salajuonen, jonka tarkoitus on hyödyttää vallassa olevan puolueen ehdokasta".

Presidentti René Préval ei ollut ehdokkaana presidentinvaaleissa, ja hänen tukemansa ehdokas oli hallituspuoluetta edustava Jude Celestin.

Vaalipäivänä tuli runsaasti tietoja siitä, että rekisteröityneiden äänestäjien ei annettu äänestää. Heidän nimeään ei ollut äänestäjäluettelossa.

Uutistoimisto AP:n mukaan on kuitenkaan epäselvää, johtuivatko ongelmat todella vaalivilpistä vai tammikuun maanjäristyksen jälkeen Haitissa yleisesti vallinneesta epäjärjestyksestä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters