Helsinki jakoi lähtörahaa romaneille

Helsingin kaupunki on jakanut aamupäivällä rahaa Kalasataman leirissä majoittuneille Itä-Euroopan romaneille, jotta nämä palaisivat kotimaihinsa. Kaupunki maksaa autojen haltijoille 300 euroa polttoainerahaa ja kaikille leirissä majoittuneille laivaliput Tallinnaan.

Kotimaa
Romanimies kävelee Kalasataman leirissä Helsingissä.
Helsingin Kalasataman leirissä majoittui runsaat neljäkymmentä romania.YLE

Rahan jako alkoi varhain perjantaina Kallion virastotalossa. Kalasataman leirissä majoittui noin 50 romania, joista lähes kaikki ottivat rahat vastaan.

– Meillä on tavoitteena, että Kalasataman alueella majoittuneet romanit palaavat lähtömaahansa, ja nyt tässä järjestetään heille bensarahoja Romaniaan, johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta kommentoi rahanjakotilaisuudessa.

Romanit olivat väsyneitä ja haluttomia puhumaan tilanteestaan. Räihä kiisti, että tunnelma olisi ollut varsinaisesti kireä.

– Ainakin tämä ratkaisu oli neuvoteltu ja yhteinen. Kyllä he ymmärsivät, että täällä on niin vaikeat olosuhteet. Meillä ei ollut sellaista pitkäaikaista tilapäismajoitusta järjestää, niin nyt oli sitten parasta palata jouluksi kotiin.

Viikonloppu aikaa poistua

Helsinki antoi köyhyyttä kotimaastaan paenneille romaneille rahat käteen sillä ehdolla, että he poistuvat viikonvaihteen aikana Suomesta takaisin jonnekin.

Räihä myöntää, ettei ongelmia tällä tavalla ratkaista.

– Katsotaan, mitä tapahtuu ensi keväänä. Oletan, että jos ei nämä samat henkilöt, niin jotkut muut henkilöt palaavat vielä Helsingin kaduille kerjäämään, mutta katsotaan sitä sitten keväällä.

Lähteet: YLE Uutiset