Irlannille 85 miljardin euron lainapaketti

Irlannin oppositio on tyrmännyt lainapaketin todeten, että noin kuuden prosentin korko lainalle on maan talouden kannalta kestämätön ja valtion eläkerahastojen käyttäminen lainavakuuksien rahoittamiseksi järkyttävä sopimus.

talous
Ecofin-kokouksen osallistujat neuvottelupöydän ääressä.
Ecofin-kokouksen osallistujat neuvottelupöydän ääressä.CUE

Euroalueen sekä Ison-Britannian, Ruotsin ja Tanskan valtiovarainministerit pääsivät sopuun Irlannin lainapaketista. Paketin suuruus on 85 miljardia euroa. Siitä 50 miljardia on suunnattu Irlannin valtiontalouden tasapainottamiseen ja 35 miljardia pankkien pääomitukseen.

Kaikki EU:n valtiovarainministerit hyväksyivät lainapaketin.

Lainapaketti jakautuu niin, että yksi kolmasosa on Euroopan komission, kolmasosa Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n ja kolmasosa takauksina euromaiden, Ison-Britannian, Ruotsin ja Tanskan vastuulla.

7,5 vuodelle jaetun lainan korko on 6,05 prosenttia.

Paketin ehtona on, että Irlannin valtiontalouden viimeinen sopeutusvuosi on 2015, jonka loppuun mennessä alijäämän on oltava alle 3 prosentin.

Suomen hallitus aikoo hakea eduskunnalta hieman yli 0,5 miljardin euron takausvastuuta.

Katainen: Paketti rauhoittanee tilannetta

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) korosti valtiovarainministerien Ecofin-kokouksen jälkeen, että pakettisovun jälkeenkään ei ole takeita siitä, että kriisin leviäminen on estetty.

Kataisen mielestä paketin pitäisi kuitenkin rauhoittaa rahoitusmarkkinoita, sillä Irlannille suunnatun paketin yhteydessä on sovittu pysyvistä kriisinhallintamekanismin periaatteista, eli kesäkuun 2013 jälkeisistä käytännöistä, joissa yksityinen sektori asetetaan tietyiltä osin vastuuseen toimistaan.

- Tämä paketti, joka nyt on tehty, vakauttaa tilannetta sillä tavoin. että osallistumalla lainojen takaamiseen pystymme estämään totaalikatastrofin syntymisen, Katanen kommentoi Brysselissä.

Lähteet: YLE Uutiset