Madventures kokkaa ötököitä ja neuvoo oksennuksen pidätystä

Hulvattoman matkailuohjelman, Madventuren kokkauksista on valmistunut keittokirja. Riku Rantala ja Tuomas Milonoff esittelivät Aamu-tv:ssä keittokirjaan koottuja maailman oksettavimpia ruokalajeja.

Ylen aamu
Anna Vuorinen, Tuomas Milonoff ja Riku Rantala
Saimme vieraaksi kaksi miestä, jotka eivät ole säälineet sisuskalujaan. Madventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat matkoillaan syöneet toinen toistaan kamalampia eksoottisia ruokalajeja. Kaksikolta on tullut kirja omalaatuisen matkailusarjan MadCook osasta.

Kokkikirjailijat ovat löytäneet esimerkiksi Sambiasta Afrikasta mielestään herkullisen välipalan, puissa asuvan tuhatjalkaisen. Ötökät valmistetaan käristämällä.

- Ne olivat erittäin hyviä, niin kuin yleensäkin omituiset ruokalajit, Riku Rantala muistelee gourmet-kokemustaan.

Madventure-kokit perustelevat makujen metsästystään sillä, että turistille tarjotaan usein kohdemaassa ruokaa, josta ei kohteliaisuussyistä voi kieltäytyä. Rantala ja Milonoff antavat keittokirjassaan vinkkejä, miten kiusallisesta tilanteesta selviää.

- Vasemman käden peukalo puristetaan tiukasti kiinni, samalla hymyillään ja jännitetään vatsalihaksia. Se ehkäisee oksennusreaktiota, Rantala opastaa.

Neuvolle on ollut käyttöä esimerkiksi Tiibetissä, missä kupillinen jakin voiteetä kuvottaa, mutta sitä on siemaistava köyhän paimentolaisen vieraanvaraisuuden kunnioittamiseksi.

Hyönteiset tulevaisuuden hittiruokaa

Madventure-miehet pitivät hyönteisdiettiään tulevaisuuden ruokavinkkinä. Ruokapula uhkaa maapalloa, joten hyönteiset ja muut öttiäiset ovat oiva proteiinin lähde.

- Afrikassa kaksi kolmasosaa proteiinista saadaan hyönteisistä, koska muuta ei ole tarjolla, Riku Rantala sanoo.

Riku Rantala ja Tuomas Milonoff haluavat puuttua maailmanmatkailullaan myös globalisaation epäkohtiin. He kertoivat esimerkkinä Jamaikan tomaatinviljelystä, mikä ei kannata paikallisille viljelijöille, koska saarelle rahdataan tukiaisilla alennettuja vihanneksia lännestä. Jamaikalaiset joutuvat ostamaan halpoja, heikkolaatuisia amerikkalaistomaatteja, koska heillä ei ole varaa kalliimpiin lähellä kasvatettuihin jamaikalaistomaatteihin.

Toisena esimerkkinä he kertovat viime aikojen viljan hinnankorotusten taustoista.

- Ruokapulasta kärsiviä tuli lisää 250 miljoonaa ihmistä, kun sijoittajat kikkailivat ruokafutuureilla eli sillä, mikä esimerkiksi vehnän tai maissin hinta tulee olemaan muutaman kymmenen vuoden päästä, Rantala sanoo.

Ihmistäkin on syöty

Milonoff paljastaa syöneensä ihmistä eli istukkaa. Humaani ruoka-aines haettiin aikanaan Kätilöopistolta.

Monissa kulttuureissa istukka saa arvokaan kohtelun, se saatetaan pukea vaatteisiin tai haudata, mutta meillä se heitetään sairaalan jätekuiluun.

- Sehän on arvokas elin ja antaa sikiölle kohdussa elämän yhdeksän kuukauden ajan. Siinä on ravintoaineita kuten vitamiineja ja energiaa, miehet perustelivat kiinnostustaan erikoiseen raaka-aineeseen.

Miehet vakuuttavat, että matkoilla kannattaa aterioida katukeittiöissä ja ruokailla siellä missä paikalliset asukkaatkin syövät, sillä sellaisissa paikoissa ruoka on tuoreinta. Heidän kokemuksensa mukaan paljon vaarallisempia ovat suuret hotellit, joissa ruoka-aineet vaihtuu hitaammin.

Lähteet: YLE Uutiset