Hyppää sisältöön

UIT uudistuu omistajanvaihdoksen myötä

Yli 30 vuotta toiminut Uusi iloinen teatteri on hakeutunut konkurssiin ja jatkaa toimintaansa uusien omistajien voimin. Omistajina on 13 teatterin aktiivista toimijaa. Heistä yksi, ohjaaja Taneli Mäkelä toteaa YLE Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa, että UIT:stä halutaan entistäkin raikkaampi, mutta myös UIT:n vanhaa revyyteatteriperinnettä aiotaan kunnioittaa.

UIT:n vuoden 2009 esitys oli Kivat Piipussa. Kuvassa näyttelijät Jonna Kosonen, Jorma Uotinen ja Sari Siikander. Kuva: UIT

Uuteen omistajakaartiin niin ikään kuuluva teatterikapellimestari Timo Kärkkäinen kertoo, että UIT:n esiintymispaikan vaihtuminen vuoden 2009 jälkeen Linnanmäen Peacock-teatterista Helsingin Kalliossa sijaitsevaan Arena näyttämöön otti liikaa voimille ja vanha yhtiö halusi vetäytyä.

Hänen mukaansa vanha yhtiö onnistui kulupuolella oikein hyvin, mutta yleisömäärä ei riittänyt kattamaan kuluja. Ensi kevään budjetti on tehty siten, että siinä onnistutaan, Kärkkäinen vakuuttaa.

Uusina omistajina on Mäkelän ja Kärkkäisen lisäksi muita aktiivisia teatterintekijöitä koreografista äänisuunnittelijaan ja käsikirjoittajiin ja toimistotyöläisiin. Vanhasta omistajakaartista mukana ovat vain käsikirjoittaja Seppo Ahti sekä Marjatta Leppänen, joka oli tänä vuonna lavalla ja ensi vuonna vahvasti mukana markkinoinnissa.

Mäkelä ja Kärkkäinen nähdään näyttämöllä

Taneli Mäkelän mukaan uusi UIT tekee teatteria vanhoja perinteitä kunnioittaen ja säilyttäen. Mäkelä kuitenkin toteaa, että aina pitää vähän uusiutua, että juttu on mielenkiintoinen. UIT:n perinteeseenkin on kuulunut, että joka vuosi on uusi käsikirjoitus ja uusia esiintyjiä.

- Tarkoitus ei ole tehdä jotain aivan muuta, muutenhan me oltais koko UIT:n nimi unohdettu, Mäkelä toteaa.

Hän toivoo, että tulevaisuudessa UIT:n esityksestä tulee entistäkin raikkaampi ja, jos mahdollista, laadukkaampi kuin viime ja toissa vuonna.

Lavalla nähdään ensi vuonna teatterin taiteellinen vetäjäkolmikko, Mäkelän ja Kärkkäisen lisäksi koreografi Reija Väre.

- Kun meillä on uusi teatteri ja pöytä on putsattu, voisi olla tyylikästä, että me esittäydymme niin, että panemme itselmme likoon myös lavalla, Mäkelä toteaa.

Muita ensi vuoden esiintyjiä ovat muun muassa Axel Smith, Iina Kuustonen, Miia Nuutila ja Markku Haussila.

Kärkkäisen mukaan UIT:n brändistä haluttiin pitää kiinni, koska se on vahva ja tunnistettava brändi ja nimen omaan se perinne, jota he haluavat jatkaa ja jalostaa.

Kärkkäisen mukaan heidän konseptissaan ei ainakaan vielä ole tehdä kuin jokavuotinen kevätrevyy, vaikka valtionosuutta saadakseen teatterin tulisi toimia ympärivuotisesti. Kärkkäisen käsityksen mukaan kulttuuriministeri Stefan Wallin on tosin aukaissut porttia siihen suuntaan, ettei ympärivuotisuus enää tulevaisuudessa olisi valtionosuuden ehto.

- Mutta meidän pitää pystyä tekemään tulosta myös ilman apuja, Kärkkäinen toteaa.

.
.