Poliisin keväällä avaama Nettivinkki kerännyt yli 5 000 vihjettä

Poliisin maaliskuussa internetsivuillaan avaamaan Nettivinkki-palveluun on jätetty jo yli 5 000 vinkkiä. Näistä paikallispoliisin arvioitavaksi on siirretty viidennes. Palvelu on poliisin mukaan osoittautunut hyödylliseksi.

Kotimaa

Nettivinkki-lomakkeet käsitellään Keskusrikospoliisissa, joka seuloo vinkit eteenpäin paikallispoliisille. Vinkit on jaettu viiteen luokkaan: huumausaineet, petokset, rasistiset rikokset, väkivaltarikokset ja muut turvallisuusuhat. Luokista viimeinen on suosituin: lähes puolet vinkeistä annetaan tähän kategoriaan.

- Siihen tulevat esimerkiksi liikennettä koskevat vinkit. Niille annetaankin tulevaisuudessa oma luokkansa, kertoo rikosylikomisario Veli-Pekka Loikala palvelun kehittämisestä.

Loikalan mukaan vinkkilomake on osoittautunut käyttökelpoiseksi. Pilaviestejä ei juuri jätetä, ja pienikin vinkki saattaa johtaa rikoksen selviämiseen.

Parasta antia Nettivinkistä näyttää poliisin kannalta on kertyneen huumerikosten selvittelyyn. Annetuista 600 vinkistä joka kolmas on välitetty paikallispoliisille. Huonoimmin eteenpäin ovat lähteneet rasismia ja ihmisvihaa koskeneet havainnot: 850 vinkistä vain parikymmentä on siirretty paikallispoliisille.

- Tämä kertoo siitä, että aihe on herkkä. Ihmiset kertovat pientäkin mielipahaa aiheuttaneesta tapauksesta, Loikala sanoo.

Vaikka rikoksen tunnusmerkit eivät täytyisi, kaikki vinkit tilastoidaan. Poliisilla ei ole tietoa siitä, kuinka moni paikallispoliisille välitetty vinkki on johtanut rikostutkintaan.

Lähteet: YLE Uutiset