Hyppää sisältöön

Kristoffer Kolumbus olikin Puolan kuninkaan poika

Amerikan löytänyt tutkimusmatkailija Kristoffer Kolumbus ei ollutkaan italialaisen käsityöläisperheen vesa, vaan Puolan maanpakoon ajetun kuninkaan Vladislav kolmannen jälkeläinen, väittää tuore kirja. Kirjan kirjoittaneen historiantutkija Manuel Rosan mukaan Espanjan kuningas suostui rahoittamaan Kolumbuksen tutkimusmatkan, koska tämä oli kuninkaallista sukujuurta. Tutkijan väitteistä kertovat englantilaiset Daily Telegraph ja Daily Mail -lehdet.

Kuva: AP Graphics Bank

Yhdysvaltalaisessa yliopistossa tutkijana työskentelevä Rosa uskoo Kolumbuksen salanneen todellisen syntyperänsä oikean isänsä suojelemiseksi. 20 vuotta Kolumbusta tutkineen Rosan mukaan todisteet Kolumbuksen syntyperästä löytyivät vanhoista asiakirjoista. Myös Euroopan hoveissa tiedettiin Kolumbuksen elinaikana tämän todellinen syntyperä, väittää Rosa.

Kolumbuksen ylhäisestä syntyperästä kertoo Rosan mukaan muun muassa tämän tietämys maantiedosta, matematiikasta ja tähtitieteestä sekä se, että tämä avioitui portugalilaisen aatelisnaisen kanssa. Myös Kolumbuksen punertava tukka, vaalea iho ja siniset silmät todistaisivat muusta kuin italialaisesta syntyperästä.

Rosa haluaisi todistaa käsityksensä vertaamalla Kolumbuksen ja tämän isoisäksi uskotun puolalaiskuninkaan Vladislav toisen DNA:ta toisiinsa. Hän on pyytänyt tutkimuslupaa Krakovan katedraalista, johon Vladislav toinen on haudattu.

Italian Genovassa vuonna 1451 syntyneen Kolumbuksen isänä on aiemmin pidetty kankaankutoja Domenico Kolumbusta. Kolumbuksen syntyperästä on tosin aiemminkin esitetty useita eri teorioita, joissa hänen on väitetty olleen muun muassa portugalilainen, kreikkalainen, espanjalainen ja ranskalainen.

Kolumbus lähti vuonna 1492 löytöretkelle, jonka tarkoituksena oli löytää meritie Intiaan. Löytöretken tuloksena Kolumbus kuitenkin löysi Amerikan.