Ahmadinejad: Haittaohjelma iski Iranin ydinlaitoksiin

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad on myöntänyt useiden uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien vaurioituneen maan ydinlaitoksissa haittaohjelman vuoksi. Presidentin mukaan Iranin viholliset olivat asentaneet haittaohjelman laitteisiin. Haittaohjelman aiheuttamat ongelmat olivat Ahmadinejadin kuitenkin rajoitettuja ja ongelma on nyt poistettu.

Ulkomaat

- Onneksi asiantuntijamme havaitsivat sen, eikä se enää pysty aiheuttamaan vahinkoa, Ahmadinejad sanoi tiedostustilaisuudessa.

Tietoturvayritys Symantec kertoi aiemmin marraskuussa, että tietokoneita saastuttanut Stuxnet-haittaohjelma oli alunperin suunnattu ilmeisesti Iranin ydinohjelmaa vastaan. Iranin viranomaiset ovat kiistäneet aiemmin, että Stuxnet tai mikään muukaan haittaohjelma olisi vaikuttanut maan uraaninrikastushankkeeseen.

Rikastettua uraania voidaan hyödyntää paitsi ydinreaktoreiden energialähteenä, myös ydinaseissa. Iran on vakuuttanut käyttävänsä uraania ensimmäiseen tarkoitukseen, mutta länsimaat pelkäävät jälkimmäistä.

Lähteet: Reuters, AFP