Uusnatsismin nousu Turussa huolestuttaa tutkijaa

Uusnatsismi on viime aikoina voimistunut selvästi Turussa. Tuorein tapaus oli viikonlopun suvaitsevaisuusmielenosoituksen häirintä kauppatorilla. Rasismitutkijan mielestä liikehdinnän lisääntyminen liittyy siihen, että maahanmuuton vastaiset näkemykset ovat saaneet enemmän sijaa julkisuudessa.

Kotimaa
Poliisi turvaa mielenosoitusta kauppatorilla.
Poliisit turvasivat suvaitsevaisuustapahtumaa lauantaina kauppatorilla.Katja Lappalainen

Hakaristien ilmestyminen katukuvaan ei ole Turussa uusi ilmiö. Jo 80-luvulla Pekka Siitoin villitsi, 90-luvun aallossa ulkomailta tulleisiin kohdistui kymmeniä väkivallantekoja.

Hakaristiväki oli häiritsemässä myös viime lauantain suvaitsevaisuuskulkuetta Turun kauppatorilla. Aiemmin syksyllä rasistinen ryhmä aiheutti häiriötä ravintolassa. Pitäisikö kaupunkilaisten huolestua?

Rasismia tutkinut Turun yliopiston tutkija Suvi Keskinen sosiologian laitokselta pitää ilmiötä huolestuttavana.

- Mielestäni pitäisi olla huolissaan siitä, että tämäntyyppiset näkemykset yleistyvät. Ajatellaan, että on mahdollista mennä suoraan häiriköimään ihmisiä ja käydä ihmisten päälle. Kyllä se on ilmiönä vakava riippumatta siitä, oliko lauantainen huutelu mielenosoituksessa vakavaa vai ei.

Suvaitsevaisuuskulkuetta häirinnyt BoneHeads on uusi ryhmä Turussa. Ydinjoukon mudostavat 14 nuorukaista, joita näyttää yhdistävän kamppailulajien harrastus ja viha vasemmistolaisuutta kohtaan. Ryhmällä on edellytykset kasvaa, mikäli maahanmuuttovastaisuus kasvaa kansan keskuudessa.

Tutkija Suvi Keskinen Turun yliopistosta haluaisi päättäjien tarttuvan tiukemmin ilmiöön. Hyödyllistä olisi myös viljellä suvatsevaisuutta varsinkin lähiöissä.

- Sellaista toimintaa on näkynyt vähän, missä yritettäisiin kaupunginosien asukkaiden kesken saada aikaan yhteistä toimintaa yli etnisten rajojen. Sellaiselle toiminalle olisi tilausta. Toivoisin, että hallitus ottaisi kantaa siihen, että tällaisia asuinaluekampanjoita järjestettäisiin, sanoo tutkija Suvi Keskinen.

Lähteet: YLE Turku