1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Uniapnean aivomuutokset korjaantuvat hoidon alettua

Obstruktiivista uniapneaa sairastavien aivoissa on todettu muutoksia, jotka liittyvät muistin ja muiden mielentoimintojen heikentymiseen. Muutokset ja oireet kuitenkin häviävät, kun uniapnea hoidetaan.

Tiedot käyvät ilmi italialaistutkimuksesta, jossa tutkittiin 17 uniapneapotilaan ja 15 terveen verrokin mielentoimintoja ja unta. Lisäksi kaikkien aivot kuvattiin magneettikuvauksella.

Ennen hoitoja uniapneaa potevat menestyivät terveitä heikommin kaikissa mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Lisäksi he olivat uneliaampia ja alakuloisempia. Heikentymät liittyivät aivojen harmaan aineen vähentymiin.

Tulokset olivat kuitenkin selkeästi parempia, kun testit ja kuvaukset toistettiin kolme kuukautta uniapneahoidon aloittamisesta. Tuolloin havaittiin huomattavia muistin, tarkkaavaisuuden ja muiden mielentoimintojen parannuksia. Myös aivojen harmaan aineen vähentymät olivat korjaantuneet.

Havainnot viittaavat siihen, että uniapneaan liittyvät aivojen rakenteelliset ja toiminnalliset heikentymät korjaantuvat pian hoidon aloittamisen jälkeen eivätkä siis ole pysyviä. Todennäköisesti muutokset ovat seuraus univajeesta ja hapenvajauksesta, jotka johtuvat uniapneaan kuuluvista yöllisistä hengityskatkoksista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Respiratory & Critical Care Medicine -lehdessä.

Obstruktiivista uniapneaa sairastaa noin neljä työikäistä miestä sadasta. Naisilla se on noin puolet harvinaisempi. Vaivaa hoidetaan unenaikaisella ylipainehengityshoidolla, mutta ylipainoisilla oireet lieventyvät myös laihduttamalla.