D-vitamiinivajeen korjaaminen parantaa vanhuksen lihaskuntoa

Liian vähän D-vitamiinia saavat vanhukset hyötyvät vuoden mittaisesta D-vitamiinikuurista. Australialaistutkimuksen perusteella se voi voimistaa heidän lihaksiaan ja helpottaa liikkumista.

terveys

Vanhukset ja etenkin laitoksissa asuvat saavat liian vähän D-vitamiinia, koska viettävät suuren osan päivästä sisällä eikä heidän ihossaan kehity D-vitamiinia auringon ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Iän myötä D-vitamiinin saanti ihon kautta myös vähenee.

Tutkimuksessa 300 kotonaan asuvaa australialaista 70–90-vuotiasta naista söi vuoden ajan päivittäin D2-vitamiinia (1 000 IU) ja kalsiumia tai lumevalmistetta ja kalsiumia. Kaikkien osallistujien veren D-vitamiinipitoisuus (25-hydroksikolekalsiferoli) oli alle Australian suositustasojen.

Kuurin päätyttyä tehdyissä testeissä vitamiiniryhmäläisten lihasten havaittiin vahvistuneen enemmän kuin verrokkien. Erityisesti tämä havaittiin niillä, joiden D-vitamiinivaje oli pahin tutkimuksen alkaessa.

Vielä ei ole selvää miten hyvin tulokset soveltuvat Suomen oloihin. Ne kuitenkin vahvistavat riittävän D-vitamiinin saannin tärkeyttä myös iäkkäiden terveydelle.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim