1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FBI:tä arvostellaan Oregonin pommi-iskupidätyksessä

Yhdysvalloissa Oregonissa arvostellaan liittovaltion poliisin FBI:n toimia pommi-iskua yrittäneen nuorukaisen pidätyksessä. 19-vuotias somali yritti räjäyttää henkilöauton joulukauden avajaisissa Portlandissa. FBI:n agentit järjestivät Mohamed Osman Mohamudille valepommin. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan epäilty ei kykene suunnittelemaan tai toteuttamaan monimutkaista terrori-iskua.

Mohamudin oli määrä räjäyttää autopommi kännykällä keskellä joulukadun avajaisia. Viranomaisten mukaan Mohamud oli ollut aiemmn yhteyksissä terrorismisuunnitelmista epäiltyihin pakistanilaisiin. FBI pääsi selville nuorukaisen aikeista ja solutti yhteyshenkilön tämän lähipiiriin. Agentti antoi Mohamudille tuhansia dollareita käteistä ja järjesti asunnon terrorisuunnitelman valmistelua varten. Räjähteeksi rakennettiin valepommi.

Somalimies pidätettiin tämän soitettua puhelun, jonka piti ajastaa pommi räjähtämään.

FBI:tä on arvosteltu siitä, että epäiltyä rohkaistiin jatkamaan suunnitelmaa ja syötettiin hänelle valheellista tietoa. Agenttien sanotaan valinneen pidätysajankohdan maksimijulkisuuden vuoksi. Portlandin asukkaat sanovat FBI:n ylittäneen toimivaltuutensa. Oikeusministeri Eric Holden on puolustanut salajuonta.

Pidätetty nuorukainen on itse sanonut suunnitelleensa iskua 15-vuotiaasta asti. Hän sanoo uneksineensa mahdollisimman suuresta tuhosta.