Pelastuspaketti heilutti Euroopan pörssejä

Euroopan pörssikurssit heiluivat maanantaina sen jälkeen, kun Brysselissä oli sunnuntaina sovittu Irlannin pelastuspaketista. Pörssit avautuivat nousuun, mutta iltapäivällä ne olivat jälleen laskusuunnassa.

talous
Pörssiasiantuntijoita näyttöjensä ääressä.
Irlannin talouden pelastuspaketti otettiin epäilevästi vastaan rahamarkkinoilla. Euro heikkeni ja valtionlainapapereiden korot pysyivät korkealla. Markkinoilla arvioidaan, että talouden epävarmuus jatkuu. Uusia kriisipesäkkeitäkin jo arvuutellaan.

Mahdollisuus velkakriisin tarttumisesta muihin maihin huolettaa yhä, vaikka Brysselissä sovittu pelastuspaketti näytti lievittäneen sijoittajien huolta Irlannin velkatilanteesta.

Iltapäivällä Lontoon FTSE 100 -indeksi päätyi noin pari prosenttia miinukselle. Frankfurtin DAX oli tipahtanut runsaat pari prosenttia ja Pariisin CAC noin kaksi ja puoli prosenttia. Helsingin pörssi päätyi niin ikään lähes pari prosenttia miinukselle.

Pankkien välisessä rahaliikenteessä ei nähty merkkejä paremmasta. Korkoero vakuudellisten ja vakuudettomien luottojen välillä kasvoi viime perjantaista, mikä hieman yllätti Tapiolan pääekonomistin Jari Järvisen.

- Se kertoo siitä, että epävarmuus on edelleen kasvamassa pankkeja ja pankkijärjestelmää kohtaan, Järvinen sanoo.

Irlantilaisten pankkien osakkeissa nähtiin nousua. Bank of Irelandin osakkeet nousivat noin 18 prosenttia ja Allied Irish Banksin lähes 4 prosenttia.

Euro kävi maanantaina kahden kuukauden pohjalukemissaan, kun se putosi aamupäivällä 1,316 dollariin. Iltapäivällä euro oli 1,318 dollarissa.

Analyytikkojen mukaan Irlannin saama tuki voi vakauttaa tilannetta hieman, mutta markkinoilla seurataan silmä kovana, mitä Portugalin ja Espanjan suhteen tapahtuu.

Euroon liittyvät huolet ja Koreoiden kireä tilanne heijastuivat Aasian pörsseihin vaihtelevasti. Hongkongissa nousua kertyi yli prosentti, kun taas Soulissa kurssit laskivat hieman. Tokion pörssin Nikkei-indeksi kipusi 0,9 prosentin nousuun muun muassa Yhdysvalloissa vahvana alkaneen joulukauppasesongin ansiosta. Myös Australian pörssi paransi.

Espanjan valtion pitkien lainojen korot nousivat ennätystasolle 5,3 prosenttiin heijastaen näin markkinoiden epäilyjä Espanjan valtiontalouteen. Espanjan pitkien lainojen lainakorot ovat korkeimmillaan kahdeksaan vuoteen.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset