Shanghai peittyi taas savusumuun

Kiinan talouselämän keskus Shanghai kärsii jälleen ennätyksellisistä ilmansaasteista. Viranomaiset sulkivat tehtaita ja vähensivät autoilua maailmannäyttelyn ajaksi, mutta nyt kaupunki on jälleen peittynyt ruskeaan savusumuun.

Ulkomaat

Puoli vuotta kestänyt Shanghain expo päättyi lokakuun lopussa, minkä jälkeen ilmansaasteet ovat kolminkertaistuneet muutamassa viikossa. Valtiollisen China Dailyn mukaan marraskuun ilmansaasteet ovat pahimpia viiteen vuoteen.

Ympäristöviranomaiset syyttävät tilanteesta pohjoisesta virtaavaa kylmää ilmaa. Talvella hiiltä poltetaan enemmän ja säätila marras-joulukuussa aiheuttaa ilmanlaadun huonontumista Shanghaissa joka vuosi.

Ulkomaiset asiantuntijat kuitenkin pitävät merkittävänä syynä myös sitä, että expon jälkeen tehtaita on käynnistetty uudelleen ja tieliikenteen päästöt ovat lisääntyneet.

Kaupunkilaisten mukaan Kiinan hallitus oli maailmannäyttelyn aikaan hyvin huolissaan Shanghain ilmanlaadusta ja halusi, että ulkomaiset vierailijat saavat kaupungista hyvän kuvan. Näyttelyn jälkeen virallinen kiinnostus ilmansaasteisiin on kuitenkin vähentynyt.

Lähteet: Reuters