1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisista elokuvista lisää tietoja internetiin

Suomalaisista pitkistä elokuvista on jatkossa saatavissa aiempaa enemmän tietoa internetissä, kun Kansallinen audiovisuaalinen arkisto KAVA avaa keskiviikkona Elonet-verkkopalveluunsa uuden Kansallisfilmografia-osion. Ensimmäisenä laajenee suomalaisista mykkäelokuvista ja vuoden 2001 ensi-iltaelokuvista saatava tieto.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Noidan kirot.
Kuva elokuvasta Noidan kirot vuodelta 1927. Kuvassa Utuniemen Simo (Einar Rinne) on tuonut morsiamensa Selman (Heidi Blåfield-Korhonen) tutustumaan tulevaan kotitaloonsa. Simon sokea sisar Elsa (Kaisa Leppänen) toivottaa Selman tervetulleeksi.Kava / Yle

Elonet-tietokanta on vuodesta 2006 lähtien tarjonnut tietoa suomalaisista ja Suomessa esitetyistä ulkomaisista elokuvista ja muista kuvaohjelmista sekä niiden tekoon osallistuneista henkilöistä ja yhtiöistä.

Ensimmäiset uudet päivitykset koskevat suomalaisia mykkäkauden elokuvia vuosilta 1907 - 1930 sekä vuoden 2001 ensi-iltaelokuvia.

Mykkäkauden elokuvista uusia tietokenttiä Elonetissä ovat elokuvien sisältöselosteet, lehdistöarviot, sekä erilaiset kommentit, jotka liittyvät muun muassa elokuvien tekovaiheisiin. Vuoden 2001 ensi-iltaelokuvista tarjotaan tarkastetut tiedot.

Jatkossa päivitykset koskevat niin yksittäisiä elokuvia kuin kokonaisia vuosikymmeniäkin. Sivustolla tullaan julkaisemaan myös muun muassa kuvauspaikkatietoja ja kotimaista elokuvaa koskevia artikkeleita.

Kansallisfilmografia sisältää tietoja elokuvateattereissa ensi-iltansa saaneista kotimaisista pitkistä elokuvista, niin näytelmäelokuvista kuin dokumenteistakin. Toimitustyön pohjana on vuosina 1989 - 2005 julkaistu 12-osainen Suomen kansallisfilmografia -kirjasarja.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi