Kerjäläisille ehkä jatkossakin matkarahoja

Helsinki saattaa jatkossakin maksaa Itä-Euroopan romanikeräjäläisille matkarahoja, jotta nämä lähtisivät pois kaupungista. Suomessa myös ainakin Turku on maksanut kerjäläisten kotimatkoja. Talven tultua maassa ei ole enää paljon ulkomaalaisia kerjäläisiä.

Kotimaa
Romaninainen kerjää talvisessa Hakaniemessä Helsingisssä.
Yle

Helsinki jakoi viime perjantaina Itä-Euroopan romaneille matkarahaa, jotta nämä lähtisivät pois maasta. Kalasataman leirissä oli ollut aiemmin tulipalo, eikä kaupunki tarjonnut romaneille tilapäismajoitusta.

Asia jakaa päätöksentekijöiden mielipiteitä.

- Olisin toivonut, että asiaan olisi otettu esimerkiksi kaupunginhallituksessa laajemmin kantaa ennen kuin tällaista ratkaisua tehtiin. Kokonaisuus ei nyt ole oikein kaupungin hallussa, sanoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otto Lehtipuu (vihr.).

Kaupunginhallituksen kokoomuslaisen puheenjohtajan Risto Rautavan mielestä rahanjako oli oikea ratkaisu.

- Kun ei ollut tarjota pitkäaikaista hätämajoitusta, niin tämä ratkaisu oli varmaan oikea.

Kerjäläiset poistuivat talveksi

Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä enää arviolta kolmisenkymmentä Itä-Euroopasta tullutta kerjäläistä, muissa kaupungeissa on vähälukuinen määrä kiertäviä kerjäläisiä.

Helsingin lisäksi ainakin Turku on maksanut kerjäläisille aiemmin matkarahoja.

- Voimme tukea taloudellisesti, jos muuta keinoa ei löydy. Jos perheessä on huono tilanne ja selvästikin näkyy, etteivät he pysty pitämään itsestään huolta, kertoo Turun kaupungin avohuollon ja sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta.

Helsingissä aiotaan talven aikana suunnitella, miten kerjäläiset ensi kesänä kohdataan. Helsingin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä sanoo, että jatkossakin romanikerjäläisille saatetaan maksaa matkarahoja.

Lähteet: YLE Uutiset