1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kulttuuri

Tervamäki ja Martin sitovat baletin ja flamencon yhteen

Flamencotanssija Kaari Martinin ja balettitanssija Minna Tervamäen uusi tanssiteos On a string tuo lavalle flamencoa ja nykybalettia. Tanssitaiteilijoiden yhteisteos tulkitsee Sibeliuksen viulukonserton uudella tavalla.

Minna Tervamäki Kuva: YLE

Idea yhteistyöstä on ollut vireillä taiteilijapikkuserkusten välillä pitkään. Minna Tervamäki kertoo, että pohjana yhteistyölle on jonkinlainen taiteellinen sielunsukulaisuus.

- Nähtyämme paljon toistemme töitä aloimme puhua mahdollisuudesta tehdä jotakin yhdessä. Näen Kaari Martinissa vahvan ja kiehtovan suomalaisen naistanssijan, jolla on oma maailmansa. Kaari on ehkä nähnyt minussa jotain samankaltaista, minkä takia hän haluaa työskennellä minun kanssani, Tervamäki naurahtaa.

On a String -teoksen lähtökohtana on ollut musiikki. Sibeliuksen viulukonsertto sopii Tervamäen mukaan flamencon tunnelmaan hyvin.

- Sibeliuksen viulukonserton valitseminen biisiksi oli itse asiassa Kaari Martinin idea. Teos on hyvin musiikkilähtöinen, mistä tulee sen nimikin: On a string.

Baletti ja flamenco löysivät toisensa helposti

Minna Tervamäen mukaan nykybaletti ja nykyflamenco ovat soljuneet luontevasti yhteen. Molemmat tanssijat ovat hakeneet omia ilmaisutapojaan, jotka ovat sitten lähentyneet toisiaan.

- Olemme inspiroineet toisiamme ja lainanneet elementtejä toistemme lajeista, mutta pysymme kuitenkin molemmat omassa lestissämme. En siis lähde tekemään flamencoa eikä Kaari balettia.

Tanssija on koreografin pensseli, koreografi on maalari

Tervamäki on lähivuosina jäämässä eläkkeelle Kansallisbaletista. Tähtitanssija uskoo, että uusia koreografioita tullaan näkemään häneltä jatkossakin. Tervamäen mukaan oman koreografian tanssiminen eroaa suurten klassikkoroolien tekemisestä valtavasti.

- Klassikkoa tanssiessaan tanssija on ikään kuin maalarin pensseli, vaikkakin tulkinnan mahdollisuuksia on vähän enemmän. Koreografina olet maalari itse.

Syksyn mittaan Tervamäki on liikkunut kahden roolin välillä: hän on tanssinut Kansallisbaletissa ja tehnyt omaa koreografiaa.

- Kun kanavaa pitää vaihtaa usein lennossa, välillä luovuuden löytäminen saattaa olla äkkiseltään vaikeaa. Tämä on haasteellista, mutta hienoa, tanssija kiteyttää.