1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalevi Jäntin palkinto Hautalalle, Hirvoselle ja Salmenniemelle

Marko Hautala, Elina Hirvonen ja Harry Salmenniemi saavat tämänvuotiset Kalevi Jäntin kirjallisuuspalkinnot. Hautala palkitaan romaanistaan Käärinliinat, Hirvonen romaanistaan Kauimpana kuolemasta ja Salmenniemi runoteoksesta Texas, sakset. 15 000 euron palkinnoilla tuetaan nuoria kirjailijoita.

kulttuuri
Harry Salmenniemi, Elina Hirvonen ja Marko Hautala vastaanottivat Kalevi Jäntin palkinnon.
YLE

Vuonna 1973 Kauhavalla syntyneen Hautalan palkitun romaanin miljöönä on mielisairaalan suljettu osasto. Kirjan päähenkilö Mikael Siinto nimitetään omaishoitajaksi veritekoon syyllistyneelle iäkkäälle miespotilaalle, joka on vetäytynyt merkilliseen egyptiläiseen muinaismaailmaan. Mikael koettaa ymmärtää potilastaan, mutta ei oman elämäntilanteensa vuoksi pysty viileään ammattimaisuuteen eikä tukea tule kollegoiltakaan.

Palkintoperusteiden mukaan Hautala hallitsee aineistonsa ja tekniikkansa varmaotteisesti. Hän kirjoittaa tehokasta proosaa, jonka mieleenpainuvat lauseet tihentyvät vaikuttavaksi elämännäyksi, palkitsijat toteavat.

Vuonna 1975 Helsingissä syntynyt Elina Hirvonen puolestaan johdattaa lukijan kahden päähenkilön kautta Afrikan ongelmiin, mutta myös elämän kauneuteen, riemuun ja suruun. Palkintoperustelujen mukaan Hirvonen ei tarjoa eksotiikkaa, vaan kirjassa on voimakas omakohtaisen kokemuksen suoma näköala lukijalle. Rikkaasti havainnoiva kieli on myös tarkka, vaivaton ja osuva, palkitsijat toteavat.

Vuonna 1983 Jyväskylässä syntyneen Salmenniemen runoteos puolestaan edustaa suomalaisen nykyrunouden kokeilevalla kentällä klassista avant-gardea, palkintoperusteissa todetaan. Palkitsijoiden mukaan teos pyrkii avantgardisen perinteen mukaan välttämään poliittista korrektiutta ja hyvää makua esittelemällä suorasukaisesti nykymaailman räikeitä puolia mitä kekseliäimmin tavoin.

Runoteos myös sukeltaa hetkeen ja sitä hallitsee leimallisesti humoristinen näkemys. Texas, sakset lähtee liikkeelle runoudesta ja päätyy runouteen, moderniin apokalypsiin, päättymättömän ajan virtaan, palkintoperusteissa todetaan.

Kalevi Jäntin palkinto jaetaan vuosittain nuorille kirjailijoille. WSOY:n pääjohtaja Jalmari Jäntti ja hänen puolisonsa Hildur Jäntti perustivat Kalevi Jäntin rahaston vuonna 1942 nuorena kuolleen poikansa muistoksi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi