Professori: Odota rauhassa taulutietokoneen hankintaa

Maailmalta tuttuja taulutietokoneita markkinoidaan näkyvästi joulun alla myös Suomessa. Professori Marko Turpeinen jarruttelee innokkaimpien ostohalukkuutta muistuttamalla, että markkinoille on tulossa nykyisiä parempia versioita.

tiede
Applen iPad ja Samsungin Galaxy tablet-tietokoneet vierekkäin.

Uudet koneet eivät ole kannettavia tietokoneita eivätkä kännyköitä vaan jotakin siltä väliltä.

Jos meillä jo on sekä kannettava että kännykkä, mihin enää tarvitsemme taulutietokonetta eli tuttavallisemmin tablettia?

- Valmistajat etsivät jatkuvasti laitteita, jotka toimivat ihmisten arjessa. Kuluttajat hyvin harvoin tietävät etukäteen, tarvitsevatko he oikeasti jotakin uutta markkinoille tulevaa tuotetta vai eivät, sanoo professori Marko Turpeinen Tietotekniikan tutkimuslaitoksesta.

- Uusille innovaatioille on tilaa. Aika näyttää, miten isot markkinat taulutietokoneet nappaavat.

Käytön helppous koukuttaa

Uusissa tableteissa on joka tapauksessa koko joukko houkuttelevia, helposti käytettäviä ominaisuuksia. Niiden kosketusnäyttöä on näpsäkkä käyttää, nettisurffailu on helppoa ja nopeaa, ne käynnistyvät hetkessä eivätkä kuumene sylissä.

Tuulettimen surinakaan ei häiritse.

Houkuttimista joutuu maksamaan. Taulutietokoneet ovat helposti kannettavien tietokoneiden hinnoissa, vajaassa tuhannessa eurossa, vaikka joukossa on toki paljonkin halvempia malleja.

Uutta pukkaa markkinoille

Taulutietokoneiden kehitys on vasta alussa - ja kehitys on nopeaa. Turpeinen huomauttaa, että uusia nykyistä parempia on tulossa markkinoille. Jos hiukan malttaa odottaa, saa nykyistä toimivamman ja ehkä edullisemmankin kojeen käyttöönsä.

Millaisia kehittyneemmät tabletit sitten voisivat olla?

Turpeinen sanoo, että tulevaisuuden taulutietokone voi esimerkiksi olla taittuva, ikään kuin vihko, jonka näyttö avataan. Siinä voi olla kaksi vierekkäistä näyttöä. Tällaisia malleja on jo nähty maailmalla.

Applen iPad tuli Suomessa kauppoihin tänään, ja markkinoilla oli jo useiden sen kilpailijoiden tabletteja. Kauppiaat hehkuttavat, että suomalaiset osaavat kyllä kysyä uutta laitetta. Ja ovat valmiit maksamaan siitä.

Lähteet: YLE Uutiset