Kun aurinko ei paista, otetaan järeämmät keinot käyttöön

Valoteokset tuovat Helsingin hienoimmat paikat esiin pimeydestä vuoden vaihteessa. Tänä vuonna kansainvälinen taiteilijajoukko on luonut valoteoksillaan valomatkan Helsingin keskustaan.

kulttuuri
Ralph Larmann valaisi eduskuntatalon tähän tyyliin edellisessä Valon vuodenaika -tapahtumassa.Helsingin kaupunki / Ralph Larmann

Kävelyn ja katselun voi aloittaa joko eduskuntatalolta tai Esplanadin puistosta. Valomatka kulkee kaikkiaan seitsemän teoksen kautta eduskuntalolta Senaatintoriln kautta Kaisaniemenpuistoon ja siitä Sanomatalolle ja aina eduskunnalle asti. Tai toisinpäin.

Valoteokset ovat suomalaisten valotaiteilijoiden Mikki Kuntun, Jouko Kärkkäisen ja Tülay Schakirin sekä ruotsalaisen Per Sundinin ja saksalaisen Martin Kuhnin käsialaa.

Armo loistaa kirkolla

Edellisvuosien valoteoksista vastannut Mikki Kunttu jatkaa tulevanakin vuodenvaihteena tutulla paikallaan Senaatintorilla. Tänä vuonna torin ja Tuomiokirkon valaisu tosin lähtee enemmän kirkon sisäisestä maailmasta kuin sen arkkitehtuurista.

– Teokseni teemana on tänä vuonna armo ja sen lähtökohtana on ollut se miksi armottomuus on jollain tapaa helpompaa meille kuin armollisuus. Armon löytäminen vaatii aina jonkinlaisen umpikujan ennen kuin se toteutuu.

Kunttu ei aio enää ensi vuonna palata kirkolle, vaan hän toivoo että esim. vuoden päästä tekijänä olisi joku muu kuin hän.

– Ei ole tapahtuman kannalta järkevää, että yksi ja sama ihminen tekee sen aina. Uskon kuitenkin että kirkko ja Senaatintori sinänsä säilyy tukipisteenä tälle tapahtumalle.

Tulta ja ledejä

Espan lavalla nähdään puolestaan perinteisten rintamamiestalojen malliin tehdyt valaistut talot.

Unioninkatua pitkin matka jatkuu erilaisten katuvalaisimien loisteessa kohti Senaatintoria ja siitä eteenkinpäin. Esim. Topelian sisäpihalla Unioninkadulla esiintyy kymmenen päivän ajan Tulisirkus Walkean sirkus- ja tanssitaiteilijat tulivälineitä apunaan käyttäen.

– Sinänsä näitä teoksia ei sido mikään tarina yhteen, vaan jokainen teos on omanlaisensa, kertoo valotaiteilija Mikki Kunttu.

Ruotsalainen Per Sundin valaisee eduskuntatalon. Kuntun mukaan Sundinille on annettu vain yksi ehto teoksensa tekoon.

– Sanoin Perille että muuten hän voi tehdä mitä vain, mutta sinistä ja keltaista väriä ei saa käyttää, Kunttu naurahtaa.

Lisää laatua määrän sijaan

Kolmas Valon vuodenaika -tapahtuma on laajuudessaan nyt saavuttanut Kuntun mukaan sen mitä on alusta asti tavoiteltu.

– Tässä laajuudessa varmasti jatketaan tulevaisuudessakin. Määrän lisäämisen sijaan keskitytään yhä enemmän laatuun.

Pääkaupungin keskusta valaistaan Valon vuodenaika -kaupunkitapahtumassa 31. joulukuuta –9. tammikuuta välisenä aikana. Kaikkiin teoksiin voi tutustua ilmaiseksi.

Lähteet: YLE Helsinki/ Marika Ahonen