1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tšernobyl näkyy yhä sienissä

Tämän syksyn sienisadossa näkyy yhä merkkejä vuoden 1986 Tšernobylin onnettomuudesta. Radioaktiivisia aineita kuten cesium-137 pitoisuuksia etsitään Eviran koordinoimassa hankkeessa myös marjoista, poroista, kaloista ja riistasta.

Kotimaan uutiset
Sienikori
YLE

Sienissä Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus näkyy yhä. Esimerkiksi Pulkkilasta, Haapavedeltä ja Oulaisista poimituista sienistä on löytynyt cesium-137 pitoisuuksia. Korkeimmat pitoisuudet löytyivät Pulkkilan Jyletojanperältä, 110 Bq/kg (becquereliä kilossa). EU:n komission suosituksen mukaan myytävien luonnontuotteiden cesiumin pitoisuudet eivät saa ylittää 600 Bq/kg.

- Suurin osa sienistä on alle määritysrajan eli 50 Bq/kg, mutta korkeampiakin pitoisuuksia on löytynyt, kertoo vs. ympäristöpalvelupäällikkö Harri Heikkilä Helmestä.

Hirvenlihassa cesiumpitoisuudet ovat jääneet määritysrajojen alapuolelle. Hirven osalta tutkimukset jatkuvat vielä vuoden loppuun asti.

Heikkilän mukaan sienet ja hirvet valikoituvat tutkimuskohteeksi, sillä alueella käytetään molempia runsaasti ravintona. Oulun eteläinen on Tšernobylin laskeuman raja-alueella.

Kotimaisissa maataloustuotteissa korkeita cesium-pitoisuuksia ei enää havaita, mutta luonnontuotteissa suositusarvot voivat ylittyä.

Sienten ja hirvenlihan radioaktiivisia pitoisuuksia tutkittiin Haapaveden, Oulaisten, Vihannin, Siikalatvan ja Pyhännän alueella syksyn aikana. Ympäristöpalvelut Helmen toiminta-alueellaan tekemä kartoitus on osa elintarviketurvallisuusvirasto Eviran valtakunnallista tutkimusta. Valtakunnallisesti tutkimuksen tulokset julkaistaan ensi keväänä.

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi