Lääkäreiden joukkoirtisanoutuminen kuohuttaa

Viisi peruspalvelukuntayhtymä Kallion lääkäriä on irtisanoutunut samanaikaisesti tiistaina. Lääkäripulasta kärsivän Kallion 27 lääkäristä on viime aikoina irtisanoutunut seitsemän.

irtisanoutuminen (henkilön aseman muuttaminen)
Lääkäri, stetoskooppi
Goodshot / Ludovic Di Orio

Kallion johtaja Anne Knaapi-Lamminen kertoo, että tämänpäiväisiä irtisanoutumisia alkoi tulla aamupäivällä. Kuntayhtymän ja erikoislääkärien välejä on viime aikoina hiertänyt lääkäreiden kokema arvostelu siitä, että he lähettäisivät liikaa potilaita jatkohoitoon OYS:iin ja Oulaskankaan aluesairaalaan, joka on usein kalliimpi vaihtoehto kuin Kokkola.

Kalliosta kirjoitetaan lähetteitä eniten OYS:iin Ouluun ja Oulaskankaalle Oulaisiin. Potilaita ohjataan jatkohoitoon myös Kokkolaan ja Raaheen.

- Hintatietoisuuskeskustelu on vain pisara meressä. Yksittäistä tekijää ei löydy, taustalla korostuvat ongelmat hallinnon ja ylimmän johdon kanssa. Päätöset tehdään kuulematta henkilökuntaa, ne ovat tulleet enemmän määräämällä kuin kuulemalla meitä, joita asia koskee. Muun henkilökunnan suuntaan ei ole ongelmaa, vaan se on tuonne ylöspäin, tiivistää ylilääkäri Mikko Suni.

- Tarkemmin emme lähde ongelmia julkisuudessa puimaan, vaan ratkotaan ne niille kuuluvilla foorumeille, sanoo Mikko Suni.

Terveyspalvelujohtaja Pirjo Säynäjäkangas sanoo, että kiireellinen hoito ja välitön avunsaanti turvataan kaikissa olosuhteisssa. Lääkäreiden kanssa neuvotellaan keskiviikkona työn järjestelyistä terveyskeskuksissa. Säynäjänkankaan mukaan Kallio on etsinyt lisää lääkäreitä jo syksyn ajan.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio on 1.1. 2008 toimintansa aloittanut niin kutsuttu Paras-lain tarkoittama sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatio. Kallio tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut Alavieskan ja Sievin kunnille sekä Nivalan ja Ylivieskan kaupungeille Pohjois-Pohjanmaalla.

Väestöpohja Kallion alueella on noin 32 700 asukasta.

Lähteet: YLE Oulu