Suomi takaa Irlanti-lainaa 740,7 miljoonaa euroa

Suomen takauksen kokonaismäärä Irlannille myönnettävässä lainassa on noin 740,7 miljoonaa euroa, kertoo hallitus. Asia oli esillä valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa tiistaina.

talous

Suomen takaus on 507,5 miljoonan euron pääomaosuudelle ja siitä maksettaville koroille ja kuluille.

Hallitus antaa tukipaketista tiedonannon eduskunnalle huomenna keskiviikkona. Eduskunta äänestää paketista torstaina.

Hallitus korostaa, että Irlannin ohjelman rahoitus on lainaa, joka on maksettava takaisin.

Hallituksen mukaan Irlannin talouden ja rahoitusmarkkinoiden ongelmat ovat niin vakavia, että maa ei pysty selviämään niistä ilman ulkopuolista apua. Jos apua ei myönnettäisi, seurauksena olisi todennäköisesti vaikeasti hallittava rahoitusmarkkinahäiriö.

Ylitakauksilla korkoa alas

Vaikka Suomen takaama pääomasumma on 507,5 miljoonaa euroa, saa Irlanti siitä vain 333 miljoonaa euroa.

Ero johtuu siitä, että Euroopan rahoitusvakausväline hakee markkinoilta suuremman summan kuin mitä Irlanti tarvitsee. Osa summasta jää ERVV:n omaan kassavarantoon. Sen ansiosta laina saadaan markkinoilta edullisemmin.

ERVV:n omaa kassavarantoa tarvitaan, koska kaikki sen jäseninä olevat EU-maat eivät ole parhaan luottoluokituksen maita omien velkojensa takia.

Suomella miljardisaatavat

Hallituksen tiedonannossa kerrotaan myös, että suomalaisten pankkien, vakuutuslaitosten ja työeläkelaitosten yhteenlasketut joukkovelkakirjalainasaamiset Irlannista olivat syyskuun lopussa noin 2,7 miljardia euroa.

Pankkien saatavat ovat koko summasta ovat noin kolmasosa, runsaat 900 miljoonaa euroa.

Tiedonannon mukaan irlantilaisten pankkien kasvu on perustunut lähes kokonaan ulkomaiseen velkakirjoilla hankittuun rahoitukseen.

Talletuksilla rahoitettiin toissa vuoden lopussa noin puolet veloista, kun vielä vuosikymmenen alussa talletukset kattoivat suurimman osan veloista.

Lähteet: YLE Uutiset