1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Koneen Säätiö palkitsi tieteellisiä kirjoittajia

Koneen Säätiö on jakanut ensimmäisen Vuoden Kynä -palkintonsa hyvästä suomenkielisestä tieteellisestä artikkelista. 25 000 euron palkinto jaetaan tänä vuonna neljän kirjoittajan kesken. He ovat professori Timo Leisiö, sekä tutkijat Marke Ahonen, Pauliina Haasjoki ja Anna-Leena Toivanen.

kulttuuri

Leisiö saa 10 000 euroa ja muut 5 000 euroa kukin. Tämän vuoden palkitut ovat humanistisen alan artikkelien kirjoittajia.

Tampereen yliopiston etnomusiikin professori Timo Leisiö palkittiin artikkelistaan Musiikin yhdeksän evoluutiota, joka on julkaistu Tieteessä tapahtuu -lehdessä.

Helsingin yliopiston tutkijatohtorina työskentelevä Marke Ahonen palkittiin niin & näin -lehdessä julkaistusta artikkelistaan Antiikin fysiognomia.

Turun yliopistossa kotimaisen kirjallisuuden väitöskirjaa valmisteleva Pauliina Haasjoki sai palkinnon Avain-lehdessä julkaistusta artikkelista Ambivalenssin "arvoituksellinen sulo": Hagar Olssonin Silkkimaalaus.

Jyväskylän yliopiston kirjallisuudentutkijan Anna-Leena Toivasen palkittu artikkeli on Kulttuurintutkimus-lehdessä julkaistu "Hänen henkensä elää". Dambudzo Marecheran nerous.

Jatkossa Vuoden Kynä jaetaan vuorovuosin humanistisen, yhteiskuntatieteen ja ympäristöntutkimuksen alan artikkelin tai kirjan kirjoittajalle. Palkinnon tarkoituksena on edistää suomenkielistä tieteellistä kirjoittamista ja nostaa sen arvostusta.

Tämän vuoden palkinnonsaajat valitsi Helsingin yliopiston suomen kielen professori emerita Auli Hakulinen. Koneen Säätiön hallitus nimeää valitsijan vuosittain.

Säätiö jakoi ennätysmäärän apurahoja

Koneen Säätiö jakoi tiistaina 7,8 miljoonaa euroa apurahoja, mikä on säätiön historian suurin apusumma. Tieteen, taiteen ja kulttuurin tukemiseen tarkoitetun apurahan sai 346 hakijaa.

Kaikkiaan säätiö on jakanut tänä vuonna yli yhdeksän miljoonaa euroa apurahoja.

Vuosittain säätiö on antanut noin miljoona euroa humanistiseen, yhteiskuntatieteelliseen ja ympäristöntutkimukseen perustuvien tietokirjojen kirjoittamiseen ja kääntämiseen. Tänä vuonna säätiö myös avusti suomenkielisiä tieteellisiä lehtiä lähes 300 000 eurolla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi