1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musikaalit

Nine-musikaalista odotetaan huippumenestystä

Teatteri Imatra tuo Nine-musikaalin Suomeen. Ensi-iltaan on vielä kaksi kuukautta aikaa, mutta lippuja on myyty jo 4500. Enemmän kuin koskaan aikaisemmin Teatteri Imatran historiassa näin aikaisessa vaiheessa.

Kuva: YLE / Tommi Parkkinen

Teatteri Imatra odottaa tammikuussa ensi-iltaan tulevasta Nine-musikaalista jättimenestystä. Federico Fellinin elokuvaan 8 1/2 perustuva musikaali on vuosikymmeniä ollut huippumenestys maailmalla. Nyt se nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.

Se kertoo luomisvoimansa menettäneestä elokuvaohjaajasta, jonka elämässä - ja näyttämöllä - pyörii ja kummittelee yhteensä kuusitoista naista.

Todellinen musikaali

Ohjaaja Timo Rissanen kuvaa Nine-musikaalia pitkäksi prosessiksi. Hän aloitti musikaalin valmistelun jo pari vuotta sitten. Mittavin tehtävä, musikaalin suomentaminen kesti puolisen vuotta.

- Musiikkia on valtavasti, sitä on jopa dialogin alla. Musiikki on haasteellista sekä soittajille että laulajille, Rissanen kertoo.

Hänen mielestään näin mittavan musikaalin mahdollistavat ainoastaan hienot tähtiesiintyjät. Rissasen mukaan Nine-musikaalissa tullaan näkemään Sinikka Sokka ja Satu Silvo ensimmäistä kertaa yhdessä teatterin lavalla.

Musiikista näytelmässä vastaa 8-henkinen orkesteri, jota ohjaa kapellimestari Virve Jääskeläinen.

Haasteellinen tehtävä

Oman haasteensa näytelmän rakentamiseen ovat tuoneet myös näyttelijöiden aikataulut.

Satu Silvo esiintyy parhaillaan Tampereen työväenteatterin Chicago-musikaalissa ja hän osallistui myös Tanssi tähtien kanssa -televisio-ohjelmaan. Sinikka Sokalla on paljon konsertteja ja teatteriesiintymisiä. Myös oman talon väki näyttelee samaan aikaan muissa näytelmissä.

- Aina silloin tällöin harjoituksista puuttuu ihmisiä, ja kun tässä musikaalissa kaikki on melkein koko ajan näyttämöllä, niin se on ohjaajalle ja koreografille melkoista arpapeliä, että miten kohtaus rakennetaan ilman puuttuvia näyttelijöitä, Rissanen kuvaa.

Päähenkilön, Guidon roolin näyttelee Teatteri Imatran näyttelijä Pekka Räty, joka juhlii samalla 35-vuotista taiteilijauraansa.

- Tämä on haasteellisin ja vaikuttavin, yksi niistä suurista rooleista mitä elämäni aikana olen joutunut tekemään, Räty sanoo.

Ohjaaja ei suostu ottamaan taloudellista vastuuta

Imatran teatterissa vastuu teatterin taloudellisesta tilanteesta on nykyään teatterinjohtajalla. Musikaalin menestyminen on osittain myös ohjaajan harteilla.

- Se kokonaisprojektin rakentaminen on ohjaajalle jo valtava taakka. En jaksa uskoa siihen, että kukaan ohjaaja allekirjoittaisi mitään sopimusta taloudellisesta vastuusta. Kyse on kuitenkin taiteellisesta työstä, sanoo Nine -musikaalin ohjaaja Timo Rissanen.

Timo Rissanen on muun muassa pyrkinyt säästämään vierailevien näyttelijöiden matkakuluissa tarkalla suunnittelulla.

Teatteri Imatran viime kesän kesäteatteri -esitys, Säkkijärven polkka tuotti kaupungin kulttuuritoimelle suuret tappiot. Sen jälkeen Imatralla on käyty kiivasta keskustelua teatterin talousvastuun jaosta.