Huijaaminen siirtyi netistä kännykkään

Arpajaisvoitoilla uhreja houkuttelevat huijarit ovat siirtyneet internetistä matkapuhelimiin. Kännykkään tupsahtanut viesti kertoo esimerkiksi kahden miljoonan punnan voitosta.

Kotimaa
Huijaustekstiviesti puhelimen näytöllä.
Huijaustekstiviesti puhelimen näytöllä.YLE / Sami Tammi

Jättipotin saadakseen pitää lähettää sähköpostia ulkomaiseen osoitteeseen. Ilmoitusväline on uusi, mutta jatko lienee entisenlainen. Eli voittajalta pyydetään etukäteen vaikkapa lähettämiskuluja. Rikoskomisario Veikko Koiranen Varsinais- Suomen poliisilaitokselta kehottaa viestin saaneita tuhoamaan sen, koska todellista voitosta ei ole kyse.

Tuttu kaava sähköpostiviesteistä

- Muutaman sadan euron, dollarin tai punnan ennakkomaksu tuntuu tosi pieneltä, kun tulossa on sentään miljoonien voitto. Moni edelleenkin ryhtyy näitä kulumaksuja maksamaan useista aiemmista huijausuutisista huolimatta. Kun näitä viestejä lähetetään tuhansia, ehkä kymmeniä tai satojakin tuhansia ja jos edes prosentti vastaajista sitten lähettää pyydetyt rahat, kerääntyy siitä muhkea summa rikoksen tekijälle, tiivistää rikoskomisario Koiranen.

Muutama kysely

Toistaiseksi Varsinais-Suomen poliisi on saanut vasta muutamia tiedusteluja uudesta ketjuhuijauksesta.

- Yhtään rikosilmoitusta ei ole tehty, eikä sen avulla rahojaan ole juuri mahdollista saada takaisinkaan, toteaa rikoskomisario Veikko Koiranen. Huijareiden paljastuminen kaiken tekniikan ja monimutkaisten salaussysteemien takaa on lähes mahdotonta.

Hälytyskellot soimaan

- Viimeistään siinä vaiheessa, kun voittajalta pyydetään tilinumeroa tai henkilötunnusta, pitää kaikkien hälytyskellojen alkaa soida. Niitä ei pidä koskaan luovutella tuntemattomille. Tällaiset voittoilmoitukset kannattaa välittömästi tuhota ja unohtaa koko uskomaton onnenpotku. Tässäkin pätee vanha totuus: jos juttu tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se useimmiten myös on sitä. Mikäli tahtoo tavoitella lotto- ja muita miljoonia, kannattaa niitä tavoitella ihan perinteisistä arvontalähteistä ja perinteisillä tavoilla, hymähtää rikoskomisario Veikko Koiranen.

Lähteet: YLE Turku