Koirankarvasta saa lämpimät talvivaatteet

Kuusankoskelainen Sanski Matikainen on tehnyt työkseen vaatteita koirankarvasta jo vuosia. Ensimmäisenä työnään hän kehräsi ja kutoi villaliivin oman Rasmus-koiransa karvoista.

Kotimaa
Lapasia laatikossa
Sanski Matikainen on ehtinyt kutoa lukuisia koirankarvalapasia.Kirsi Partanen / Yle

Sanski Matikaisen 6-vuotias Rasmus-koira oli vasta pentu, kun Sanski kutoi sen karvoista ensimmäisen koirankarvavaatteensa. Sen jälkeen sana lähti kiirimään ystäväpiirissä ja pian Sanski huomasi tekevänsä lankaa myös muiden lemmikeistä.

- Tämä on tullut vahingossa mukaan, että harrastuksesta tuli työ. Lopulta tuli ajankohtaiseksi perustaa oma firma ja ruveta ensin tekemään sitä kakkostyönä ja sitten ihan päätyönä, Sanski Matikainen kertoo.

Idean kehräämisen opettelemisesta Sanski sai isoäidiltään.

- Aikoinaan mummoni kanssa juttelin ja päätin, että kun ennen aikaan melkein kaikki naiset osasivat kehrätä niin kyllä minäkin opin, hän muistelee.

Pohjavillasta syntyy paras lanka

Matikainen on kehrännyt koiranvillaa päätyökseen jo yli kolme vuotta. Langasta voi kutoa villapaitoja, sormikkaita ja vaikka vilttejä. Parhaat langat syntyvät karvasta, joka on saatu koirasta harjaamalla.

- Olen tehnyt trimmatuistakin koiraroduista, mutta niiden tuntu on ihan erilainen. Se ei ole ollenkaan silkkistä ja angoramaista kuin pohjavillaroduilla. Trimmatun koiran karvaleikkauspinta tuntuu aina vähän pisteliäämmälle kuin harjatuissa, Matikainen selvittää.

Matikainen käyttää langoissaan pelkästään koiran karvaa eli hän ei sekoita niihin esimerkiksi lammasta. Sen takia villan kehrääminen asettaa ehtoja koiran karvalle.

- Kehräyksen minimimitta karvalle on noin kolme senttiä, koska muuten kierre ei ehdi tulla tarpeeksi vahvaksi lankaan, hän selittää.

Lämpimimmät langat saadaan arktisista koiraroduista, joilla on pohjavilla.

- Pohjavillaroduissa jokainen karva on ontto eli se varastoi itseensä ihan huikean määrän ilmaa, Matikainen kertoo. Näin karva pitää lämmön sisällään muuta karvaa paremmin.

Karvat paperipussiin

Koirien omistajat lähettävät Sanski Matikaiselle karvoja postipaketeissa. Vanhimmat karvat ovat olleet säilössä vuodesta 1985, mutta ne olivat käyttökelpoisia sen takia, että karvat olivat säilössä paperipussissa.

- Jos noin pitkään olisi ollut muovipussissa säilytyksessä niin todennäköisesti en olisi voinut niitä käyttää, Matikainen sanoo.

Karvalähetykset saattavat sisältää kutsumattomia vieraita, mutta niin ei ole vielä onneksi käynyt. Matikainen kuitenkin varautuu karvojen seasta löytyviin pikkueliöihin.

- Kurkkaan ulkona, että mitä siellä on. Sen takia ulkona, että jos siellä sattuisi olemaan kutsumattomia vieraita niin ne eivät mene muiden asiakkaiden tai omiin varastoihini, Matikainen sanoo.

Kun lähetys on tarkastettu, Matikainen karstaa, kehrää, vyyhteää ja pesee langan.

- Jos halutaan lanka lankana, laitan mukaan usein koiran kuvalla varustetun etiketin. Siitä löytyvät pesuohjeet ja muutama vinkki neulojalle, hän kertoo.

Sanski Matikainen myy tuotteitaan ainoastaan nettikaupassa ja pitää sovittaessa työpajoja koirankarvan kehräämisestä. Pääosa asiakkaista haluaa lankaa omista koiristaan, joten myymälän perustaminen ei ole vielä ajankohtaista.

- En edes ehtisi pitämään kauppaa auki, hän nauraa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi