1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sananvapausjoulukalenteri alkoi Decameronesta

Espoon kaupunginkirjaston Entressen ideoiman sananvapausjoulukalenterin ensimmäinen luukku on avattu. Kalenterissa esitellään jouluun mennessä 24 kirjaa, jotka ovat olleet kiellettyjä joko Suomessa tai muualla maailmassa.

Kulttuuri

Sananvapausjoulukanterin ensimmäinen kirja on italialaisen Giovanni Boccaccion sadan novellin kokoelma Decamerone. 1300-luvulla kirjoitettua Decameronea pidetään novellikirjallisuuden uranuurtajana, mutta se on myös aiheuttanut tuohtumusta seksuaalisen sisältönsä vuoksi.

Kalenterin ensimmäisen luukun avasi kirjailija Jarkko Tontti. Muiden 23 luukun avaajat ovat kirjailijoita ja Entressen kirjaston henkilökuntaa. Kerran asialla on myös Kansalliskirjaston johtaja, suomalaisen sensuurin asiantuntija Kai Ekholm, jonka luennolla joulukalenterin idea pälkähti Entressen kirjastonhoitajan Jani Niemisen päähän.

Estressessä oli jo päätetty tehdä tälle vuodelle joulukalenteri, mutta teema oli vielä auki. Sananvapausteema tuntui osuvalta, koska Suomen kirjastot ovat historiansa aikana ajaneet sananvapauden asiaa varsin niukasti, sanoo aluekirjastonjohtaja Terhi Nikulainen. Hän arvelee, että kirjastojen voimakas kansanvalistuksen henki on mennyt sananvapauskysymysten edelle.

Esimerkiksi Hannu Salaman jumalanpilkkaoikeudenkäyntiin 1960-luvulla kirjastot eivät juuri ottaneet kantaa, Nikulainen kertoo. Sen sijaan kirjastot olivat aikoinaan vahvasti vaatimassa, että niissä on tarjottava myös viihdettä. Myös internetin saaminen kirjastoihin herätti vastaavaa kampanjointia.

Sananvapausjoulukalenterin teokset esitellään sekä Entressen kirjastossa että sen internetsivulla (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius