Etyj neuvottelee Afganistanin strategiasta

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj aloitti keskiviikkona huippukokouksen Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa. Turvatoimet 56 valtion johtajien kokouksessa ovat tiukat. Kokouksen pääaiheina ovat Afganistan sekä terrorismin ja huumekaupan vastainen taistelu.

Ulkomaat

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev muistutti kokousväkeä yhteisestä tavoitteesta.

- Kannatamme ajatusta kokonaisvaltaisen strategian kehittämisestä Afganistanin tilanteen rauhoittamiseksi.

Nazarbajevin mukaan tämän hetken suurimmat uhat Euroopan turvallisuudelle tulevat maanosan ulkopuolelta. Afganistaniin on vedetty mukaan 43 eurooppalaista valtiota, hän muistutti.

Kazakstan on ensimmäinen Neuvostoliitosta irtautuneista valtioista, joka on Etyjin kiertävänä puheenjohtajamaana. Etyjin huippukokous on ensimmäinen 11 vuoteen.

Kokousta pidetään henkilökohtaisesti tärkeänä näytön paikkana Kazakstania 20 vuotta johtaneelle Nazarbajeville. Hän pyrkii kohottamaan asemaansa maailmannäyttämöllä.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Kazakstaniin demokratiauudistuksia. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton kehotti tiistai-iltana Kazakstania ja muita Keski-Aasian valtioita laajentamaan kansalaistensa oikeuksia.

Kokoukseen osallistuva Clinton tapasi tiistaina Astanassa paikalllisia opiskelijoita. Hän mainitsi erikseen vangitun kazakstanilaisen ihmisoikeustaistelija Jevgeni Zhovtisin.

Halonen vaati kohennusta romanien asemaan

Ihmisoikeudet olivat esillä myös tasavallan presidentti Tarja Halonen kokouspuheenvuorossa.

- Ihmisoikeussitoumusten vahvistaminen on ratkaisevan tärkeää, jotta Etyj löytäisi uuden dynamiikan toimintaansa, Halonen sanoi.

Hän ehdotti, että järjestö laatisi oman toimintasuunnitelmansa YK:n naisten asemaa koskevan julkilausuman pohjalta.

Lisäksi Halonen toi esille huolensa romanien asemasta ETY-alueella.

- Etyjin on aivan erityisesti lisättävä toimiaan romanien ja sintien aseman parantamiseksi. Meidän on toteutettava heihin liittyvät velvoitteemme kokonaan, Halonen sanoi.

Suomalaisten kokousedustajien joukossa on Halosen lisäksi muun muassa viittomakielinen rap-artisti Signmark. Hän on paikalla ulkoministeri Alexander Stubbin erityisedustajana kansainvälisen vammaispolitiikan edistäjänä.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass