Ilveskanta kasvaa Pohjanmaalla

Ilveskanta vahvistuu vauhdilla pohjalaisten riistanhoitopiirien alueella. Ilveskanta on kasvussa perinteisillä ilvesalueilla Vaasan ja Vöyrin seudulla, ja nyt uutena ilmiönä kanta kasvaa myös Etelä-Pohjanmaalla Suomenselällä.

Kuva: Yle

Riistapäällikkö Jarkko Nurmi kertoo, että Keski-Suomesta vaeltaa ilveskantaa Suomenselälle. Myös rannikon ilveskanta on kasvussa ja havaintoja on tehty paljon, kertoo rannikon riistapäällikkö Mathias Lindström.

Ilveksen metsästys alkaa

Tänään alkaa ilveksen metsästysaika. Pohjanmaan riistanhoitopiirin alueella myönnetään alkuvaiheessa kaksi kaatolupaa. Ruotsinkielisen Pohjanmaan riistanhoitopiiriin on tullut viisi lupahakemusta, lähinnä Vaasan ja Vöyrin seuduilta. Luvat myönnettäneen vasta ensi viikolla.

Riistanhoitopiirit eivät vielä kerro, mihin luvat myönnetään. Maa- ja metsätalousministeriö on määrännyt neljän kaatoluvan kiintiön Pohjanmaan riistanhoitopiirin alueelle, mutta Nurmen mukaan kaksi lupaa säästetään keskitalvelle.

Kaatolupia säästetään talvelle

- Myöhemmin talvella selviää, missä päin tarvitaan kaatolupia. Keskitalvella ilveksillä on tapana tulla lähelle asutusta, ja lisäksi ilvekset kurittavat metsäpeurakantaa. Kun näitä tulee talvella ilmi, tällaisille alueille halutaan säästää vielä pari kaatolupaa, kertoo Nurmi.

Ruotsinkielisen rannikon riistapäällikkö Mathias Lindström sanoo, että kasvavan ilveskannan aiheuttamat vahingot turkistarhaukselle saattavat olla merkittävät. - Lisäksi ilvekset saattavat levittää tauteja tarhaeläimiin, sanoo Lindström. Rannikolla on nyt yhdeksän kaatoluvan kiintiö, mikä on enemmän kuin aiempina vuosina.