Kuorsaajat vaarassa sairastua metaboliseen oireyhtymään

Kuorsaaminen saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistaa metabolisen oireyhtymän kehittymiselle ja siten myös sydän- ja verisuonitaudeille. Myös nukahtamisvaikeudet ja heikko unen laatu liittyvät riskin suurentumiseen.

terveys

Yhdysvaltalaisten havainnot viittaavat siihen, että univaikeuksien avulla osa metaboliseen oireyhtymään sairastuvista voidaan mahdollisesti tunnistaa varhain. Jos yhteys on syyseurauksellinen, saattaa uniongelmien hoitaminen myös ehkäistä oireyhtymän kehittymistä.

Sleep-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuorsaajien riski sairastua metaboliseen oireyhtymään havaittiin yli kaksinkertaiseksi, nukahtamisvaikeuksista kärsivien 1,8-kertaiseksi ja unesta huolimatta väsyneenä heräävien 1,7-kertaiseksi verrattuna osallistujiin, joilla ei ollut univaikeuksia. Kuorsaaminen ennusti myös erikseen verenpaineen kohoamista ja hyvän HDL-kolesterolin vähyyttä.

Tutkijat pitävät merkittävänä sitä, etteivät kuorsaamiseen ja nukahtamisvaikeuksiin liittyvät riskit riippuneet toisistaan. Virkistämättömään uneen liitetty vaikutus sen sijaan johtui lähinnä kuorsaamisesta.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa useiden riskitekijöiden yhdistelmää, jotka yhdessä tietävät noin 2–3-kertaista sydän- ja verisuonitautien riskiä. Oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava henkilö, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus.

Tutkimukseen osallistui hieman yli kahdeksansataa 45–74-vuotiasta miestä ja naista, jotka eivät sairastaneet diabetesta tai metabolista oireyhtymää tutkimuksen alkaessa. Kolmivuotisen seurannan aikana oireyhtymä todettiin joka seitsemännellä.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim