Oppositio vastustaa Irlanti-pakettia

Koko oppositio vastustaa hallituksen Irlannille esittämää tukipakettia, ja suurin oppositiopuolue SDP aikoo äänestää Irlannin tukipakettia vastaan. Puolueen eduskuntaryhmä perustelee kantaansa sillä, ettei hallitus ole neuvotellut tukipaketille riittävän hyviä ehtoja. SDP katsoo hallituksen epäonnistuneen myös laajemmin rahoituskriisin hoidossa.

talous
SDP:n eduskuntaryhmä kokoontuu eduskunnassa.
SDP:n eduskuntaryhmä kokoontui eduskunnassa keskiviikkona.YLE

Hallitus esitteli iltapäivällä 740 miljoonan euron tukipaketin eduskunnalle. Pääministeri Mari Kiviniemi ( kesk.) patisti kansanedustajia tukipaketin taakse.

- Suomalaista veronmaksajaa, lapsiperhettä, asuntovelallista ja eläkeläistä suojellakseni esitän Irlannin lainaohjelman hyväksymistä ja Suomen takuiden myöntämistä. Toisenlaisen vaihtoehdon seuraukset, niin taloudelliset kuin poliittiset, olisivat suomalaisille vielä raskaampia kantaa, sanoi Kiviniemi.

Oppositio ei kuitenkaan ole lämmennyt hallituksen perusteluille. SDP kertoi kannastaan tiedotustilaisuudessa juuri ennen eduskuntakäsittelyn alkamista.

- SDP:n eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti, että tulemme esittämään hallitukselle epäluottamusta ja äänestämme hallituksen esitystä vastaan, sanoi Urpilainen.

Hallitus on perustellut Irlannin lainatakuita sillä, että näin estetään Irlannin kriisin laajentuminen.

Opposition mielestä hallitus epäonnistui tukineuvotteluissa surkeasti, eikä saanut lainatakuilleen lupaamiaan ehtoja.

- Ministeri Katainen ryhtyi puhumaan vakuuksista ja myös siitä, että Suomi puuttuu Irlannin alhaiseen yritysverotasoon. Tekijään, joka osaltaan on ollut luomassa tätä kasinokapitalismia. Keskustan puoluejohto vaati vielä muutama päivä sitten Irlannin alhaiseen yritysverotukseen puuttumista. Kumpikaan asia ei sisälly nyt esitettyyn Irlannin tukipakettiin, arvosteli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma.

Hallituspuolueista Irlannin tukien hyväksyminen on vaikeinta keskustalle. Ryhmäjohtaja Timo Kalli haki syytä Paavo Lipposen sosiaalidemokraattivetoisesta hallituksesta, joka aikanaan vei Suomen euroon ja rahaliitto EMUun.

- Se oli Lipposen ja Niinistön sinipunahallitus, joka oli kelpuuttamassa yhteiseen valuuttaan maita, jotka eivät siihen kuuluneet. Nyt on aivan turha hurskastella ja moittia niitä, jotka siivoavat jälkiä.

Suomen osallistuminen Irlannin tukemiseen vaatii eduskunnan hyväksynnän. Irlannin lainatakuista äänestetään torstaina.

Lähteet: YLE Uutiset