Eminem sai eniten Grammy-ehdokkuuksia

Räppäri Eminem on saanut eniten Grammy-musiikkipalkintojen ehdokkuuksia. Hän on ehdolla kaikkiaan kymmenelle palkinnolle. Myös ruotsalaiset nappasivat tänä vuonna palkintoehdokkuuksia.

Kuva: EPA/ STEVE C. MITCHELL

Eminem, 38, kilpailee muun muassa parhaan albumin, kappaleen sekä vuoden äänitteen palkinnoista.

Grammy-ehdokkuuksista äänestävät amerikkalaiset musiikkialan ammattilaiset yleensä palkitsevat artistien onnistuneet paluut. Vuosien varrella ehdokkuuksia on sadellut tähdille, jotka ovat päihittäneet jonkun riippuvuuden tai henkilökohtaisen takaiskun. Eminem täyttää juuri nämä kriteerit.

Eminem vietti viisi vuotta hiljaiseloa ennen viime vuonna julkaistua Relapse-albumiaan. Hän oli riippuvainen reseptilääkkeisiin ja miltei kuoli metadonin yliannostukseen vuonna 2007. Räppärin vahvasta paluusta kertoo tänä vuonna julkaistu Recovery-albumi, on yksi vuoden myydyimmistä albumeista Yhdysvalloissa. Eminem on voittanut uransa aikana 11 Grammy-palkintoa.

Seuraavaksi eniten Grammy-ehdokkuuksia nappasi R&B-laulaja Bruno Mars. Hän on ehdolla seitsemän eri palkinnon saajaksi. Kuuteen ehdokkuuteen ylsivät räppäri Jay-Z, kantriryhmä Lady Antebellum ja poptähti Lady Gaga.

Ruotsalaiset iloitsivat Grammy-ehdokkuuksista

Ruotsalaiset saivat jälleen kerran ehdokkuuksia arvostetuille musiikkipalkinnoille. Tänä vuonna Yhdysvalloissa näkyvästi esillä ollut laulaja Robyn on parhaan tanssibiisin palkinnolle kappaleesta Dancing on my own. Samassa kategoriassa ovat ehdolla Rihanna, Lady Gaga, La Roux ja Goldfrapp.

Parhaan tuottajan palkinnosta kisaa puolestaan RedOne, joka on tuottanut Lady Gagan, Enrique Iglesiaksen ja Mikan musiikkia. Myös tähtituottaja Max Martin on ehdolla palkinnolle, sillä hän on yksi Katy Perryn Teenage Dream -levyn tuottajista.

Yhdysvaltojen merkittävimpiä musiikkipalkintoja jaetaan kaikkiaan 109 eri kategoriassa. Grammy-gaala pidetään Los Angelesissa 13. helmikuuta.