1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päihteet

Päihteille stoppi kotikeskusteluissa

Suhtautuminen alkoholiin ja huumeisiin on muuttunut Kainuussa suvaitsevaisemmaksi. Päihteisiin liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet katukuvassa, ja tieto nuoren alkoholin tai huumeiden käytöstä yllättää kotiväen lähes poikkeuksetta.

Päihteet
Nuori nainen pitää kädessään minttulikööripulloa.
Yle

- Monella vanhemmalla, joiden luokse ollaan menty kertomaan vaikkapa lapsen kannabiksen hallussapidosta ja tehty kotietsintää, niin yllättyneitä ilmeitä on ollut. Vanhemmat ovat yllättyneet, että meidänkö nuori tällaista tekee, minkälaisessa kaveriporukassa hän liikkuu. Eli ihmiset ovat yllättyneitä, kun tietoa tulee, sanoo vanhempi konstaapeli Ville Hokkanen.

Hokkanen muistuttaa, että vaikka moni ihminen ajattelee esimerkiksi alkoholin käyttönsä olevan hallussa, niin alkoholiongelma voi kehittyä kuitenkin huomaamatta - ja sama on huumeongelmissa.

- Uskon, että ongelmien vakavuus yllättää myös nuoret. Kun he ovat parikymppisiä ja kemiallinen riippuvuus alkoholista, lääkeaineista tai vaikka kannabiksesta on niin vahva, ettei heillä ole kovin suuria mahdollisuuksia yksin selvitä siitä. Tie aineista eroon voi olla todella kivinen, jopa mahdottomalta tuntuva.

Hokkanen kiittelee poliisin ja sosiaalityöntekijöiden yhteistyötä alaikäisten alkoholinkäyttöön puuttumisessa.

Hokkanen kannustaa kuitenkin vanhempia ennaltaehkäisemään lapsensa alkoholikokeiluja ja huumeisiin tutustumista keskustelemalla ja antamalla oikeaa tietoa.

- Aineiden käyttöön pitäisi puuttua nykyistä aikaisemmin, ottaa koppi nuoresta päihdekeskusteluun silloin kun hengitys ensimmäisen kerran tuoksahtaa alkoholilta tai mieluummin vielä aikaisemmin, eli siinä vaiheessa kun hän on 5 -6 -luokalla, niin käydä silloin sitä päihdekeskustelua, Hokkanen sanoo.

Luotettavaa tietoa päihteistä löytyy netissä esimerkiksi poliisin verkkosivulta poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: YLE Kainuu