1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saunat

Saunajooga pehmentää löylyttelyn äijämainetta

Sauna on suomalaisille pyhä paikka. Ennen vanhaan saunassa sai hädin tuskin puhua, nauramisesta ja muusta remuamisesta nyt puhumattakaan. Saunan maine rauhan, rentoutumisen ja puhdistautumisen tyyssijana ei kuitenkaan riitä, kun saunasta tehdään suomalaisen viennin kärkituotetta.

Saunassa joogatessa on tärkeää huolehtia nestetasapainosta. Vesipullo onkin saunajoogaajan vakiovaruste. Kuva: YLE Keski-Suomi

Perinteinen lauantaisauna on suomalaista saunaperinnettä parhaimmillaan. Lauteilla käydään läpi viikon tapahtumat, selät pestään ja jälkiruoaksi nautitaan huurteinen saunaolut. Sen jälkeen olo on rento, sekä kropassa että mielessä. Tätä hyvän olon perinnettä mainostetaan mielellään myös kansainvälisille vieraille ja sitä ikävöidään, kun raatoa grillataan etelän auringon alla.

Mutta pelkät ylistyspuheet eivät tee saunasta houkuttelevaa vientituotetta ja turistimagneettia. Tarvitaan palveluita. Sauna from Finland -yhdistys tekee hartiavoimin töitä suomalaisen saunakulttuurin ja -osaamisen eteen tavoitteenaan tehdä Keski-Suomesta maailman saunaosaamisen keskus. Tähän liittyen Laukaassa, maailman suurimmassa savusaunassa, on esitelty aivan uusi saunatuote: saunajooga.

- Suomalaisen saunan julkinen kuva on ollut aika äijämäinen, siihen liittyy kiinteästi löylykilpailut ja kaikki rakennustekniset asiat eli miten vanhaan savusaunaan saadaan uusi ilmastointi. Kotisaunoista tuttu hyvä olo ja rentoutuminen on ollut vähän kateissa, perustelee uutta lajia saunajoogan kehittäjä Tiina Vainio.

Saunajooga - joogaa saunassa

Yksinkertaisesti sanottuna saunajooga on joogaa saunassa. Lajiin on yhdistelty liikkeitä eri joogalajeista. Tavoitteena on mielen tyhjentäminen. Lämmöllä on hyviä vaikutuksia ja se voi tehostaa liikkeitä mutta liikkeet voi yhtä hyvin tehdä vaikka saunan terassilla, pakkassäässä. Saunajoogan hyvinä puolina mainitaan aineenvaihdunnan kiihtyminen ja erityisesti rentoutuminen. Niin kuin saunassa yleensäkin.

- Ehkä nykyajan ihmisen ongelma on se, että me olemme kadottaneet kyvyn rentoutua. Meillä on myös hyvin vähän paikkoja, missä voisimme olla hiljaa. Saunassa nämä kaksi yhdistyvät. Meidän on kehiteltävä palvelutuotteita, jotka opettavat meitä löytämään sen pyhätön, mikä sauna on aikaisemmin ollut, pohtii Vainio.

Meditointia lauteilla

Saunajoogan ilosanomaa lähdetään nyt levittämään laajemmalle yleisölle, ensimmäisenä saunassa joogaamista kokeili Laukaan Tupaswillassa ryhmä toimittajia eri puolilta Suomea. Testaajien reaktiot lupaavat tuotteelle hyvää tulevaisuutta.

- Se oli ihan räjähdyttävä kokemus. Aika ja tila menettivät merkityksensä, siinä vaan oli, kuvailee kokemusta freelance-toimittaja Petri Tammenheimo.

Saunajoogasta on tarkoitus tehdä tuote, aseina ovat esimerkiksi kotijoogaohjeet, joiden avulla lajia voi harrastaa omassa kotisaunassa. Tämä on kuitenkin vasta alkua, lupaa saunajoogan kehittänyt Tiina Vainio.

- Minua kiinnostaisi tuoda kotisaunoihin esimerkiksi saunameditaatio. Eli ihan yksinkertainen tapa heittää työmurheet kiukaalle löylyveden mukana. Kaikennäköisiä visioita meillä on, kiinnostaisi vaikkapa miettiä, että voitaisiinko me kehitellä Suomi-spa tai sauna-spa, haaveilee Vainio.